Funkis som funker

Stue uten tak Omtrent midt inni selve huset, godt skjermet fra alle unntatt fuglene som flyr over, har familien en lun uteplass. Dette arealet er det Tonje Aasvangen og ektemannen Lars Gulbrandsen fremhever spesielt ved huset. 
Alle foto: Jan Erik Skau

Stue uten tak Omtrent midt inni selve huset, godt skjermet fra alle unntatt fuglene som flyr over, har familien en lun uteplass. Dette arealet er det Tonje Aasvangen og ektemannen Lars Gulbrandsen fremhever spesielt ved huset. Alle foto: Jan Erik Skau

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

3. og 4. september åpner seks huseiere i Fredrikstad sine dører for allmennheten – i anledning «arkitekturens år» og 100-årsjubileet til Norske arkitekters landsforbund.

DEL

Et av husene ligger i Perlemorveien på Begby og tilhører Tonje Aasvangen og Lars Gulbrandsen.

– Vi så på tre prosjekter. Til slutt sto det mellom to – og jeg sa at enten blir det skilsmisse, eller så blir det dette huset, ler Tonje Aasvangen av sin egen fleipete bemerkning.

Naturen rett inn i huset

Verken hun eller ektemannen Lars hadde betenkeligheter med å invitere fremmede inn for å se:

– Dette er et prosjekt vi har jobbet svært lenge med, og som vi er veldig stolte av. Mange har stått på for å få det til – blant annet arkitekten Jarl Ture Vormdal fra Griff Arkitektur, firmaet Bøckmann og Fredrikstad Entreprenørservice. Dette hadde vi lyst til å gjøre for å rett og slett gi dem noe tilbake, sier Gulbrandsen.

Det de to er mest stolte av, er «utestuen» – som faktisk ligger midt inne i huset. Derfra går trappen opp til en stor takterrasse med formidabel utsikt.

– Vi har vært veldig tro mot arkitektens ideer i dette prosjektet, og her kommer naturen rett inn i huset, sier Aasvangen og poengterer hvordan vindusflatene står i forhold til hverandre.

Takhøyden er på 2.70, og samlet grunnflate er 230 kvadratmeter inkludert garasje. Vinduene har tre lag, og det er 50 centimeter isolasjon i taket.

Uteplass «inne»

17. desember i fjor sto huset ferdig. Det eneste som mangler, er rekkverk på den store takterrassen, forklarer hun.

Det var viktig for familien å ha den vesle uteplassen midt inne i huset:

– Tanken til arkitekten var jo at tomten var for trang til å ha en skjermet uteplass og at eiendommen ligger i et byggefelt med husene tett innpå, sier Gulbrandsen og påpeker at man her kan sitte veldig beskyttet og likevel være ute.

Baderommet i huset er også spesielt, med innsyn gjennom glassvegger til den delen av rommet som har vaskeservant og badekar. Dusj og toalett er skjult bak en vegg, og belysningen går i blått og lilla.

Det er medlemmer av Østfold Arkitektforening fra de større byene i fylket som har plukket ut et knippe boliger fra sin respektive by – og rett og slett spurt eierne om de kunne tenke seg å ha «Åpent hus» for å vise frem herligheten.

Slik vil altså flere av de mer skjulte arkitektoniske perlene komme for en dag. Boligene er dermed også blant de med høy kulturhistorisk verdi.

Håper det trekker folk

Pernille Heen, leder av Østfold Arkitektforening, ønsker at arrangementet vil tiltrekke seg et større publikum:

– Og vi håper det ikke bare er arkitekter som kommer. Det kan jo også være mange andre som har lyst til å se virkelig god arkitektur, sier hun.

De aller fleste har vært svært positive til å åpne sitt hjem for fremmede, men underveis har prosjektgruppen også fått noen «nei.»

– De som har sagt nei, har nok gjort det fordi de fryktet at de skulle få besøk av folk med uedle hensikter, og som kunne være tilbøyelige til å raske med seg en og annen dyr gjenstand, sier Heen.

Både bygninger, interiør og hager vil kunne beskues i løpet av de to dagene i september.

Artikkeltags