Endelig har vinterferien startet – og som vanlig er det flust av ting å finne på i Fredrikstad: På St.Croix-huset er det tett program med gratis verksteder for barn og unge, biblioteket har barneaktiviteter hver eneste dag og nyrenoverte Kongstenbadet lokker med hyggelige badetemperaturer. Blant mye annet.

Flere kunstsnøanlegg i fylket

Men hva med å bruke litt av ferien til å finne på noe andre steder i fylket? Da vi kontaktet turistsjefer og journalistkolleger i Østfold, manglet de nemlig ikke gode ideer til hva man kan finne på utenfor Fredrikstad.

– Alle med barn burde egentlig bodd i Sarpsborg, fastslår SA-kollega Lars Weberg, mens daglig leder Marit Bjørnland i iSarpsborg reklamerer blant annet for både nedoverski og bortoverski i Kjerringåsen og Harehjellen. Både i Sarpsborg, Halden og Moss kan vinteren nytes i kunstsnøanlegg, mens det her i Fredrikstad er kunstsnøpause i år mens arbeidene med det nye skianlegget i marka pågår.

– I Kjerringåsen er det topp forhold. De har dessuten så mye snø at mildvær neppe blir noe problem, sier Bjørnland, som også anbefaler et skikkelig sveip til lekelandet, badelandet og Inspiria på Grålum – gjerne med overnatting – i tillegg til vinterferieaktivitetene på Borgarsyssel og en tur opp i det nye utsiktstårnet.

– Kjøp purke og dra på tur

I Halden kan man møte både troll og festningsspøkelset Den hvite dame.

– Å dra til en baker i Halden, kjøpe med seg en purke og dra på tur, det er lurt, fastslår turistsjef Liv Lindskog. For barnefamilier anbefaler hun først og fremst en tur med geocaching i festningen. Der blir man guidet til skattene via den hvite dame på mobilen (se hvordan på oversikten).

– Og så kan man slappe av på Den Gamle Kommandant og drikke kakao med mashmallows etterpå, ler Lindskog, mens journalistkolleger i Halden Arbeiderblad anbefaler en tur til trollene rundt Ormtjern, som ikke ligger langt unna Tistedal. Der har ildsjeler laget troll og trollhus av røtter og stubber rundt hele tjernet – og antall familier på tur har skutt i været.

Kyststien på Jeløy

I Moss er det vanskelig å komme utenom Jeløy.

– Gå langs kyststien på Jeløya og avslutt med Alby-kringle. På Jeløy er det masse flotte viker du kan sette deg ned i. Ta med grillen. Og Jeløy er så stort at du finner en strand som er tilrettelagt for vindretningen uansett hvordan vinden blåser, lover Kristin Utakleiv, daglig leder i Moss sentrum, som også holder en knapp på Middagsåsen og aktiviteter i Moss sentrum.

Velg og vrak – her følger listen over noe av det du kan gjøre i Fredrikstad – eller et annet sted i Østfold – i vinterferien:

Dette skjer (blant annet) i Fredrikstad:

Kunstisbanen på Værste: Uten åpningstider, men lysene slukkes klokken 21.00. Ikke skøyteutleie i år. GRATIS!

Stjernehallen: Vanlig publikumstid søndag: 10.30-12.30. Også åpent for publikum onsdag, torsdag og fredag klokken 11.00-12.45 i vinterferien.

Kongstenbadet: Åpent hverdager 12-19.30 (18-årsgrense fra 18.00 på mandag og torsdag) - 11.00-18.00 lørdag og søndag.

 

Gaustadhallen, svømmehallen: Onsdag-fredag: 14-19. Lørdag 11-16

St.Croix-huset: Kreativ vinterferie for barn fra 1.- 4. trinn klokken 12-14 hver dag. Drop-in. Maleverksted mandag-fredag, keramikkverksted mandag-onsdag, danseworkshop: tirsdag-torsdag, skyggeteaterverksted torsdag-fredag og gøy med papir-verksted lørdag. GRATIS!

St.Croix-huset: Kreativ vinterferie for ungdom med workshops onsdag-fredag. Lydtekniker-workshop torsdag og fredag. Video-workshop, foto-workshop, låtskriver-workshop, rap-workshop, keramikk og skulptur og redesign onsdag-fredag. Utstilling og konsert på fredag kveld. 13-20 år. GRATIS!

Gamlebyen modelljernbanesenter: Åpent hver dag i vinterferien mellom klokken 11.00 og 16.00 (søndag fra klokken 12.00 til 16.00).

Bjørnetur: Bjørneløypa i Fredrikstad-marka er blitt ekstremt populær. GRATIS!

 

Fergecruise: Ta byferga til Gamlebyen og mat endene.  GRATIS!

Fredrikstad bibliotek: Aktiviteter for barn fra 11.00 til 12.00 hver dag: Perleverksted mandag, bok og sang tirsdag, papirverksted onsdag, sangstund torsdag og småfilm fredag. GRATIS!

Roald Amundsens Minne: Oppdagelsesløypa ved byr på kunnskaper om polarhelten på en morsom måte. Du kan løse oppgaver ved sju poster og blant annet finne ut om du egner deg som polfarer. GRATIS!

Activ Center: Turncamp for barn 6-12 år mandag til onsdag klokken 09.00 til 15.00 i regi av Nedre Glomma Turn.

Skatehallen i Tomteveien: Åpen mandag og torsdag 16.00-21.00 samt lørdag og søndag 13.00-18.00. Skatekurs for 6-13-åringer 25. og 26. februar klokken 10.00-12.45. GRATIS! (unntatt skatekurs)

Lisleby fritidsklubb: Åpen for ungdom mandag 17.00-21.00 og for junior tirsdag 17.00-20.00. Sykurs i Anno-stil tirsdag og torsdag kl.17.00-20.00 samt dj-kurs tirsdag kl.14.00-17.00. GRATIS!

Lisleby fritidsklubb: Skitur til Norefjell onsdag kl. 9.30-20.00. 13-18 år.

Gressvik Aktivitetshus: Overnatting med film-maraton mandag-tirsdag. 13-18 år (koster 50 kroner). Aktivitetslederkurs for ungdom som skal jobbe i barnebursdager på fritidsklubben onsdag- torsdag. 13-18 år. Dj-kurs for 10-18-åringer onsdag.  GRATIS!

Kong Frederiks tidsmaskin: FredrikstadUngane har forestillinger lørdag 18. januar.

 

Leos Lekeland: Åpent fra 10 alle dager på Råbekken.

Fredrikstad Kino: Filmer hver dag fra klokken 11.00.

Råde:

Idrettsparken, Råde: Fotballskole  barn og unge i regi av Råde IL tirsdag,onsdag og torsdag.

Råde Allaktivitetshus: Ferieklubb med aktiviteter ute og inne for 5.-7.klassinger mandag til fredag klokken 10.00-15.00. GRATIS!

Bondegården i Råde: Åpent begge søndagene 12.00-16.00 GRATIS!

 

Tusenårsplassen: Skøyteis om kulda holder... GRATIS!

Hvaler:

Hvalerhallen: LANmine 23-26. februar. Starter torsdag klokken 14.00.

 

Øyhopping: Hopp på Hvalerferga og utforsk Hvalers østre øyer.

Skulpturtur: Gå kyststien og stopp for eksempel på Rødshue på Kirkøy og se de flotte stenskulpturene. GRATIS!

Besøkssenteret til Ytre Hvaler Nasjonalpark: Åpent fra klokken 10.00 til 15.00 mandag til torsdag. GRATIS!

Halden:

Skattejakt: Geocaching med Den Hvite Dame på Fredriksten festning. Åtte poster. Det anbefales å laste ned appen whereigo og registrere seg før man drar ut. GRATIS!

Skitur på kunstsnø: Kunstsnøløype på Erte med trase for skøyting og klassisk og fin akebakke. Sjekk føreforhold her.  Kjør til Tistedal, ta av mot Aremark og se skilting. GRATIS!

Trolltur: Gå Trollstien rundt Ormtjern litt utenfor Halden. 700-800 meter sti rundt tjernet der man blir møtt av troll laget av stubber og røtter. Når det er is, blir det måkt skøytebane på tjernet. Utlån av spark. Kjør til Tistedal, ta av mot Aremark og se skilting til Ormtjern. GRATIS!

 

Utsiktstur: Halden har store turområder. En enkel og flott gåtur går til Hjelmkollen på Svinesund, der man har utsikt over blant annet broene og begge land. Parker ved det gamle tollstedet. GRATIS!

Aking: Hvis det ikke blir mildvær, er det populært å ake i bakkene i festningen. Der er det også skøyteis når det er minusgrader. GRATIS!

Sarpsborg:

Inspiria science center: I vinterferien kan blant annet stjernehimmelens hemmeligheter utforskes. Mandag-fredag 11.00-15.00 - lørdag og søndag: 11.00-16.00.

Quality Hotel Sarpsborg: Badeland åpent hver dag i vinterferien.

Skulpturtur: Se Finn Eirik Modahls kjempeskulptur av unge Olav den hellige, Genesis, som ble satt opp i fjor i forbindelse med tusenårsjubileet sammen med flere nye skulpturer i gågata: for eksempel en badende bjørn. GRATIS!

 

Sarpsborg kunstisbane: Åpent i vinterferien. Sarpsborg bandyklubb har kiosk.  GRATIS!

Kjerringåsen Alpinsenter: Åpent i vinterferien.

Harehjellen: Hele kunstsnøanlegget ble snølagt i god tid før vinterferien. Sjekk føremelding fra Trøsken IL her. Harehjellhytta åpen lørdag, søndag og hver dag i vinterferien klokken 11.00-16.00. GRATIS!

Se Fredrikstad! Høydepunktet – bokstavelig talt – under en tur i lysløypa i Sarpsborg, kan være det nye utkikkstårnet på Appelsintoppen - hvor man ifølge innfødte sarpinger kan se tilbake til Fredrikstad! Start ved parkeringsplassen ved lysløypa på Kurland, følg merket sti et par kilometer. GRATIS!

 

Borgarsyssel museum: Åpent mandag- fredag 11.00-15.00 og lørdag-søndag 11.00-16.00 i vinterferien. Historisk gaming mandag,  eventyrstunder i Snekkenes tirsdag, klutedukker i Wegnerbrakka onsdag, handletur som for 100 år siden torsdag og toveverksted fredag. Har du ennå ikke vært i det nye utsiktstårnet som sto ferdig ved Borgarsyssel Museum i fjor, er det kanskje på tide nå? Ifølge iSarpsborg kan du også herfra se hjem til Fredrikstad.

Sarpsborg bowlingsenter: Åpent fra klokken 11.00 hver dag (fra 12.00 i helgene)

Moss:

Galleri F15: Kunstutstillinger og turmuligheter i blant annet hageanlegget på Alby Gård. I vinterferien er det også familieverksted på Galleri F15 torsdag 23. februar klokken 12.00 til 14.00.

Opplev Jeløy: Gå kyststien på Jeløy. GRATIS!

Moss by- og industrimuseum: Her kan barn leke møllearbeider eller bygge skip av lego i museets skipsverftsutstilling. Vannhjulverksted for barn tirsdag-fredag i vinterferien klokken 11.00-15.00.

Kunstsnø-løype i Mossemarka: Går fra Norødegården bak Mosseporten senter. Sjekk føreforholdene her. GRATIS!

 

Middagsåsen skisenter: Åpent alle dager i vinterferien fra 11.00 til 17.00.

Indre Østfold:

Slusene i Ørje: Ta en rusletur på slusene og besøk Bakergaarden kafé i Ørje etterpå.  GRATIS!

 

Østfoldbadet: Ligger i Askim og holder åpent i vinterferien.

Dahl besøksgård, Marker:  Har blant annet lamaer, minigriser og en rekke andre dyr. Åpent hver dag i vinterferien fra 12.00 til 16.00.

Vinn fiskepris på Ørje: Dersom det er is nok på vannet, kan du bli med på Ørjes store fiskepris søndag 19. februar. Det skjer på Tangen friområde, Rødenessjøen. GRATIS!

Fortene i Trøgstad og Høytorp: Gå en tur i historiske og spennende omgivelser på Trøgstad fort i Trøgstad og Høytorp fort i Mysen. GRATIS!