Nazistene fikk ikke lov til å marsjere – nå blir det isteden folkefest i sentrum 29. juli

Dugnad: Torill Paulsen fra styret til arrangementet Folkefest i Fredrikstad og Sv-nestleder Heidi Larsen er allerede i gang med å lage fargerike bånd til arrangementet. Neste torsdag blir det ny dugnad for å få farget byen 29. juli.

Dugnad: Torill Paulsen fra styret til arrangementet Folkefest i Fredrikstad og Sv-nestleder Heidi Larsen er allerede i gang med å lage fargerike bånd til arrangementet. Neste torsdag blir det ny dugnad for å få farget byen 29. juli. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Selv om det ikke blir noen nazimarsj i Fredrikstad sentrum 29. juli, ønsker fortsatt flere grupper i byen, inkludert et samlet bystyre, å bidra til en felles folke- og regnbuefest samme dato.

DEL

Det er snart to uker siden Den nordiske motstandsbevegelsen fikk avslag på sin søknad om å marsjere gjennom Fredrikstad sentrum. Søknaden fikk imidlertid en rekke krefter i Fredrikstad til å mobilisere til en motdemonstrasjon samme dag.

Men selv om nazimarsjen nå er avlyst, ønsker likevel motdemonstrantene en markering. Nå går flere grupper sammen om en felles folkefest for mangfold, inkludering og toleranse. Tirsdag ble det arrangert regnbueverksted på St. Croix-huset i Fredrikstad.

– Hele byen vil farges med regnbuefargene denne dagen. Det skal bli en folkefest på Stortorvet der vi tar avstand fra nazismen, sier Torill Paulsen.

– Fortsatt viktig markering

Hun sitter i styret bak arrangementet «Folkefest i Fredrikstad», og mener markeringen er svært viktig selv om nazimarsjen ble stanset.

– Vi kan ikke lenger overse en gruppe som Den nordiske motstandsbevegelsen. Deres ideologi og tanker er farlig for samfunnet vårt, og vi må ta vise motstand. Hva er vel bedre da enn en folkefest der byen farges i regnbuens farger, sier hun.

Med på arrangementet er også et samlet politisk Fredrikstad og administrasjonen i kommunen.

– Det stemmer at det jobbes fra flere hold med å sørge for en fin og fredelig markering i byen denne dagen. Vi ønsker en folkefest der mangfold, inkludering og toleranse står i høysetet, sier Arbeiderpartiets leder i Fredrikstad, Siri Martinsen.

Fikk nei: Den nordiske motstandsbevegelsen, her fra en demonstrasjon i Falun i Sverige, fikk ikke marsjere gjennom Fredrikstad sentrum 29. juli. Nå blir det isteden fargerik folkefest i byen.

Fikk nei: Den nordiske motstandsbevegelsen, her fra en demonstrasjon i Falun i Sverige, fikk ikke marsjere gjennom Fredrikstad sentrum 29. juli. Nå blir det isteden fargerik folkefest i byen. Foto:

Politisk støtte

Et felles bystyre vedtok nemlig i begynnelsen av måneden at kommunen skulle bidra til en fredelig motdemonstrasjon. At nazimarsjen nå ikke blir noe av, gjør at det ikke blir en motdemonstrasjon, men heller en markering.

– Vi ønsker å kalle det folkefest. Det er blitt nedsatt en arbeidsgruppe med ulike representanter til å jobbe med dette, og kommunen ønsker å legge til rette for markeringen med en scene og andre ting på Stortorvet denne dagen, sier Martinsen som leder arbeidsgruppa som er nedsatt av bystyret.

– Mange trodde at dette arrangementet ville dø ut nå som det ikke blir noen nazimarsj i sentrum?

– Jeg synes fortsatt det er fint at så mange krefter samler seg for å markere at vi ønsker et tolerant og fargerikt fellesskap i Fredrikstad. Samtidig er det viktig at selv vi fra det politiske Fredrikstad legger ønsker å legge til rette, ønsker vi ikke å være i veien for andre gode krefter. Dette skal være en fest for hele byen, sier hun.

– Skal være en fest

Like etter at Den nordiske motstandsbevegelsen fikk avslag på søknaden om å gå i sentrum 29. juli, leverte en ny gruppe inn en søknad om å marsjere i Gamlebyen isteden. Denne søknaden har ikke politiet behandlet ferdig ennå.

– Vi kommer til å gi et svar i løpet av en uke eller to, sa ordenssjef Inge Jensen da FB snakket med ham tidligere denne uken.

Siri Martinsen forteller til FB at politiet er orientert om markeringen som er planlagt i sentrum 29. juli.

– Dere frykter ikke at dette vil få flere, mer voldelige grupper fra begge sider, vil dukke opp i sentrum denne dagen?

– Det er noe politiet eventuelt må ta stilling til. Vi lytter selvfølgelig til politiets beskjeder knyttet til denne dagen, men intensjonen med markeringen er altså at dette skal bli en festdag for mangfoldet i byen, sier Martinsen.

Artikkeltags