Gå til sidens hovedinnhold

Mikroplast er funnet i drikkevannet i Fredrikstad

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå har plast også funnet veien til vannet i springen på kjøkkenet ditt. En undersøkelse foretatt av NIVA har avdekket mikroplast i drikkevannet på en rekke steder i landet, også i Fredrikstad.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har på oppdrag for VG analysert stikkprøver med vann fra springen i elleve kommuner i landet og sett etter plast. I ni av de elleve analysene ble det funnet mikroplast i vannprøvene som ble analysert, skriver VG.

Internasjonal undersøkelse

I september ble det offentliggjort en internasjonal undersøkelse der man fant plast i 72 prosent av alle vannprøvene i Europa, mens man i drikkevannet i USA fant plast i 94 prosent av prøvene. Det ble funnet i gjennomsnitt 1,9 plastpartikler per halve liter vann i Europa, mens 4,8 plastpartikler i det samme volumet i USA. 

Som forventet

– Det er egentlig som forventet at vi finner noe mikroplast. Mikroplasten er over alt nå, uttaler forsker ved NIVA, Amy Lusher til VG.

Les også: Vet fortsatt ikke om vannmysteriet er løst

Mattilsynet som er tilsynsmyndighet for drikkevann stiller seg undrende til at det er plast i drikkevannet.

– Vi er overrasket. VGs analyser er det eneste vi vet om mikroplast i norske drikkevann. Det er vanskelig å vite om vi skal bli bekymret eller ikke, siden vi vet så lite om hva dette betyr for helsen vår, sier Morten Phillip Nicholls, seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet til VG.

Vil følge opp

– VG har gjort sin egen undersøkelse som viste at drikkevannet i Fredrikstad har 0,89 mikroplastpartikler per liter vann. På bakgrunn av den internasjonale undersøkelsen har vår miljøvernminister bedt om at det settes i gang en undersøkelse av drikkevannet i Norge, og Frevar kommer til å følge opp gjennom vår bransjeorganisasjon Norsk Vann, sier direktør i Frevar, Fredrik Helstrøm til Fredriksstad Blad.

Kommentarer til denne saken