Her nyter Blå Kors lunsjen i utstillingsvinduet. Det er det en spesiell grunn til

UTSTILLING: Jorid Bertelsen (f.h., Plankebyen frivilligsentral), Hanne Nordli (markeds- og kommunikasjonssjef i Blå Kors Fredrikstad) og Marte Berg (veilder i Steg for steg, Blå Kors Fredrikstad) klarte å pirre oppmerksomheten til Shahira Adatia med vindusstuntet i onsdagslunsjen.

UTSTILLING: Jorid Bertelsen (f.h., Plankebyen frivilligsentral), Hanne Nordli (markeds- og kommunikasjonssjef i Blå Kors Fredrikstad) og Marte Berg (veilder i Steg for steg, Blå Kors Fredrikstad) klarte å pirre oppmerksomheten til Shahira Adatia med vindusstuntet i onsdagslunsjen. Foto:

Blå Kors Fredrikstad søker flere frivillige. Og går nye veier for å tiltrekke seg oppmerksomhet.

DEL

Om du passerte Stortorvet i lunsjen onsdag, fikk du kanskje øye på Jorid Bertelsen (Plankebyen frivilligsentral), Hanne Nordli (markeds- og kommunikasjonssjef i Blå Kors Fredrikstad) og Marte Berg (veileder i «Steg for steg», Blå Kors Fredrikstad) sittende i utstillingsvinduet i den gamle Årum-gården og nyte lunsjen.

– Når vi skulle lage denne utstillingen så vi fort at vi fanget interessen til de som gikk forbi. Det er nettopp det som er hensikten med vinduet her, sier Bertelsen.

– Hvordan fungerer kommunikasjonen gjennom vinduet?

– Vi har laget snakkebobler som vi kommer til å fylle ut underveis. Men det er veldig vanskelig å snakke gjennom glasset, det har vi testet. Da må man være god på leppelesing, sier Nordli.

Søker flere tidgivere

Hele årsaken til stuntet er at Blå Kors søker nye frivillige, eller tidgivere som organisasjonen kaller dem. Og nå er det rettet inn mot programmet «Steg for steg», som skal gi rusavhengige mennesker et individuelt rehabiliteringstilbud hvor aktivitet, normalitet og frivillighet er sentrale virkemidler.

– Man velger selv hvor mye tid man vil gi. Det er veldig forskjellig hvor mye tid man har. Noen bruker mange timer i uka på aktiviteter i Blå Kors, mens andre er innom en gang i måneden. Mange tenker at man må ha en spesiell egenskap, men vi leter etter medmennesker som spiller fotball, er glad i musikk eller kan bake brød – helt vanlige folk som kan et hverdagsliv. Mange av menneskene vi jobber med kan ikke dette hverdagslivet, sier Bertelsen.

I desember var det 24 deltagere i «Steg for steg»-prosjektet i Fredrikstad, men bare tolv tidgivere. Allerede er det i ferd med å ta seg opp kraftig. Bare i januar kom det 16 nye tidgivere.

– Det er mange ting man trenger hjelp til når man skal tilbake til samfunnet, særlig etter et liv i rus. Tidgiveren skal matche personen den settes opp med. Vi trenger forskjellige folk, fordi vi har så mange forskjellige folk som ønsker tidgivere. Er man sporadisk vektløfter, kan man ta med seg en på trening, for eksempel, sier Berg.

FRIVILLIG: Inne i vinduet pratet Shahira Adatia varmt om frivilligheten med Blå Kors-representantene.

FRIVILLIG: Inne i vinduet pratet Shahira Adatia varmt om frivilligheten med Blå Kors-representantene. Foto:

– Kjempeviktig med lavterskeltilbud

De vinket til forbipasserende utenfor, og den som kanskje ble mest nysgjerrig var Shahira Adatia. Hun fikk innpass inn i utstillingsvinduet og tildelt nistepakka det sto «Deg?» på. Adatia forteller at hun har vært frivillig i over 20 år.

– Jeg så at det sto «Gi tid» og lurte veldig på hva det er for noe. Man gir av det man har, og får masse tilbake igjen. Med klasseskillet i samfunnet er lavterskeltilbudene kjempeviktige, sier Adatia.

Blå Kors får disponere utstillingsvinduene frem til mai, og det var kanskje ikke siste gang man kunne se Blå Kors-personell stille ut seg selv i lunsjen.

– Vi har ikke lagt noen plan, men at vi kanskje gjør noen flere stunt her kan godt hende, sier Bertelsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken