Naziorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen kommer neppe til å være alene i Fredrikstad sentrum lørdag 29. juli, dersom de skulle få tillatelse til å marsjere under parolen «Knus homolobbyen».

Kan mobilisere 2.000

Jan-Kåre Fjeld, politiker og fredsmarsjens far, håper å kunne mobilisere et par tusen mennesker til en rolig fredsmarkering et annet sted i sentrum.

– De skal gå i Fredrikstads gater og demonstrere mot homofile – hva er dette? Det er totalt uakseptabelt og det tror jeg folk har et behov for å si fra om, sier Fjeld, som søndag la ut melding om fredsmarsj i Fredrikstad på samme tidspunkt den 29. juli.

Nå har han kommet frem til at en punktdemonstrasjon med appeller og musikk er mer fornuftig.

Vil ha punktdemonstrasjon

 – Det er kanskje ikke lurt å ha marsj samtidig i samme gate. Med en fredelig punktdemonstrasjon hvor folk møter i store skarer, viser vi at vi i Fredrikstad ikke støtter synet til denne bevegelsen, samtidig som vi ikke er konfronterende, sier Fjeld.

Det var i helgen NRK kunne fortelle at den nazistiske organisasjonen har søkt om å demonstrere i Fredrikstad sentrum i sommer. Politioverbetjent Inge Jensen bekreftet overfor kanalen at søknaden er mottatt av politiet. 

– Helt forferdelig

– Hadde det muligens vært like effektivt bare å overse dem?  

– Det kan kanskje hende, men jeg mener det er veldig, veldig viktig å si fra om dette. En antihomomarsj – er jo helt forferdelig. Vi må ut og si fra. Vi kan ikke bare sitte hjemme og la være å si fra om dette, sier Fjeld.

– Hvor mange tror du at du kan få med deg?

– Vi hadde 1.500, det meste noen gang, etter Charlie Hebdo-angrepet i Paris. Hvorfor skulle det ikke være like mange som kommer for å vise med all kraft og makt at man ikke tolererer slike holdninger? Dette burde iallfall samle 1.500-2.000, sier Fjeld.

Varsler motdemonstrasjon

Fjeld er ikke den eneste som mener at det bør reageres hvis organisasjonen får ja til å holde demonstrasjonen sin. Høyre-politiker Njål Benkestoch Kjølholdt Gustavsen oppfordret tidligere på mandag omverdenen til å markere avsky mot arrangementet. I helgen ble også arrangementet «Stopp nazistene – motdemonstrasjon» opprettet på Facebook av Dan André Syversen, styremedlem i Rødt.

Mandag ettermiddag hadde 389 meldt at de vil delta, mens ytterligere 969 hadde meldt at de er interesserte i å delta, deriblant flere politikere.