– Det er så gøy og så er det litt utfordrende, iallfall noen av postene, sa Nora Scheele Søyland (11) da FB traff henne, lillesøster Hedvig (9) og mamma Marianne i godt driv mot neste post i dag.

Familien har vært med på høstpostjakt hvert år, og for Hedvig har det vært så morsomt at hun nettopp har startet med orientering.

— Jeg har vært der tre ganger. Og så har jeg prøvd rulleski, også, og det var veldig gøy, erklærer hun.

Og nettopp det at barn synes aktivitetene er så morsomme at de vil ha mer friluftsliv og kanskje til og med melder seg inn i Fredrikstad skiklubb, er som musikk i ørene til Thor Moen — leder i friluftsgruppa til skiklubben.

— Viktigst å komme ut

— Hvis dette motiverer noen nye til å begynne med friluftsaktiviteter, er det flott. Det spiller ingen rolle hvilken aktivitet det er. Det viktigste er at folk får kommet seg ut, sier Moen.

Scheele Søyland og mamma Marianne var på ingen måte alene i Fredrikstad-marka på søndag. Det vrimlet av barnefamilier på postjakt og det vrimlet av andre turgåere — mange av dem med stø kurs mot skihytta som åpnet dørene for sesongen på søndag.

Vaffelstopp

—Det blir deilig å få seg en vaffel, sa Kristianne Gimmestad, som er fast gjest på skihytta på søndager sammen med familien i vinterhalvåret.

Thor Moen tippet at noe over 500 barn og voksne ville delta på postjakten på søndag. — Fredrikstad-folk er flinke til å komme seg ut når det er fint vær, og det er det i dag, sa han.

Han kunne lokke med to turorienteringsløyper for familier eller folk med lite orienteringserfaring samt en barneløype, der barna får prøve orientering på «ordentlig».

Skiklubben har arrangert høstpostjakt siden 2000 i samarbeid med Fredriksstad Blad.

Luker ut giftig sopp

Fredrikstad soppforening hadde også i anledning sesongåpningen på skihytta flyttet ut i marka med utstilling og soppkontroll.

Da FB var innom, kunne de fortelle at de har luket ut flere tilfeller av giftig sopp allerede under soppkontrollene utenfor Fredriksstad Blad denne høsten. Den svært giftige giftslørsoppen har blant annet dukket opp i folks soppkurver.

– Vi plukket ut fire-fem giftige sopper forrige helg, sier Eva Mathisen, mens Rigmor Olsen Martinsen kan fortelle at enkelte innvandrere plukker med seg det de fra hjemlandet kjenner som hvit sliresopp – og ender med svært giftig hvit fluesopp isteden.

– Den hvite sliresoppen er delikat og spiselig, i motsetning til den hvite fluesoppen, sier hun.

Sopptroppen i marka kunne søndag melde at folk har kommet med mye kantarell tidligere i høst. Nå har det vært tørt en stund, og de anbefaler folk å dra til litt mer fuktige steder om man skal finne den.