"Dristig, fargerik og nytenkende er ikke uttrykk man umiddelbart tenker på med Flåthen som har klassisk sosialdemokratisk bakgrunn, og møysommelig steg i gradene i både Ap og Jern og Metall," skrev Aftenposten 8. mars, dagen før Valla trakk seg som LO-leder.
Men Fellesforbundets leder i Fredrikstad, Hans Petter Pettersen, snakker ikke om en grå leder.

– Bra og solid

Pettersen gleder seg tvert imot over at Roar Flåthen som 1. nestleder trolig overtar LO-roret, og at LO-medlemmene i Fredrikstad etter planen skal få besøk av ham allerede neste uke.
– Vi kan ikke se bort fra at det er første LO-avdelingen Flåthen besøker. Han rekker vel ikke noen andre før oss, sier fagforeningslederen.
Og dette mener han om Flåthen:
– Jeg kjenner Roar fra tidligere i Fellesforbundet. Han blir en bra og solid leder. Han er faglig dyktig og har lang erfaring som tillitsvalgt. Og som hovedkasserer i Fellesforbundet (tidligere Jern og Metall, red.anm.) var han med på å snu et stort økonomisk underskudd til et stort overskudd.

Udramatisk i Fredrikstad

Tema for Flåthens innlegg på årsmøtet i Fredrikstad er "Aktuell faglig situasjon". Det er ikke myntet på hendelsene rundt Valla og Yssen.
– Det er vanlig at tillitsvalgte som Flåthen snakker om den aktuelle faglige situasjonen når de besøker oss, understreker Pettersen.
Dramatikken i Oslo preget ikke stemningen på fagforeningskontoret i Fredrikstad ved 14.30-tiden i går. Ingen lokale reaksjoner var registrert så kort tid etter beskjeden fra Valla om hun gikk av.
– Men dette har opptatt medlemmene ute på arbeidsplassene. De har lurt på hvordan saken skulle ende, sier Pettersen.
– Er du lettet over at Valla har trukket seg?
– Jeg er lettet over at saken er over. Dette var trolig eneste mulige endelikt, men jeg må tilføye: Jeg håper saken er over.

Skal lese rapporten

– Gjett hva som blir hovedsaken på NRK i kveld, humrer Pettersen der han sitter ved fagforeningskontorets konferansebord.
Nå skal han hjem, slå på nyhetssendingene på tv og følge dem resten av ettermiddagen og utover kvelden.
Rapporten som granskingsutvalget har laget om hendelsene i LO skal også finleses etter hvert. Hittil har ikke LOs lokale medlemmer og tillitsvalgte fått vite annet enn det som har lekket ut i mediene.
– Så langt jeg kjenner saken, uten å ha lest rapporten, så er det snublende nær å tro at Valla har brutt arbeidsmiljøloven, sier Pettersen.

– Klønete Valla

– Burde hun ha trukket seg tidligere?
– Det er lett å være etterpåklok, men sånn som utfallet har blitt så er svaret ja. Yssen-saken er blitt klønete håndtert av Valla og ledelsen i LO. Valla hadde også en klønete opptreden på den første pressekonferansen i denne saken.
– Hvordan da?
– Hun hadde tjent på å være mer ydmyk. Det kunne begrenset skadene, og det er rart med det, men pressen klandrer ikke en som ligger nede.
– Men Valla har stått som en påle?
– Ja.

Ny fane

FB vil ta bilde av Pettersen med den nye fana, men den står ikke der den pleier. Det lille rommet er blitt røkerom, en lokal nyhet i Fellesforbundets avdeling 2, sammen med fana – som er ny av året.
Fagforeningslederen opp en annen dør: Og der henger den nye fana, klar til bruk både på årsmøter, 1. mai og det som måtte komme fremover.
– Vi skal klare å rette opp inntrykket av LO, gjennom arbeidet til de tillitsvalgte og medlemmene, sier Hans Petter Pettersen.

Hans Petter Pettersen, fellesforbundets leder:
"Jeg er lettet over at saken er over. Dette var trolig eneste mulige endelikt."