Frykter for lav pris på Fredrikstad Energi – advarer mot å selge i full fart

Fredrikstad Energi utgjør et stort konglomerat av selskaper. Spørsmålet er hva som er salgsverdien i dag.  Kommunen må hente inn ekstern hjelp for å  avgjøre det.

Fredrikstad Energi utgjør et stort konglomerat av selskaper. Spørsmålet er hva som er salgsverdien i dag. Kommunen må hente inn ekstern hjelp for å avgjøre det. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Høyres gruppeleder Truls Velgaard advarer mot å vise en overdreven handlekraft og selge Fredrikstad Energi i full fart.

DEL

Han er også kritisk til bare å prate med Hafslund før spørsmålet om salg eller ikke får en endelig avgørelse.  Det frykter han at kan legge en solid demper på prisen. 

– Hvis vi bare prater med Hafslund, er det utenkelig at det ikke legger en demper på prisen. Det ville være dumt, sier Velgaard.

Truls Velgaard advarer mot å være for kjapp med et salg av Fredrikstad Energi

Truls Velgaard advarer mot å være for kjapp med et salg av Fredrikstad Energi Foto:

Nå jobber politikerne i Fredrikstad med å file på forskjellige varianter av ordlyd til et salgsvedtak for 51 prosent av Fredrikstad Energi. Håpet er å komme frem til et vedtak som kan samle et bredt flertall for å gå i salgsforhandlinger.

Utfordringen nå blir å oppnå enighet om hvordan salgsfremstøtet skal gjøres. Avgjørelsen kommer i bystyrets møte torsdag. Uenigheten ser ut til å ligge i om kommunen skal gå bredt ut i markedet eller å fokusere på Hafslund.

I neste runde blir spørsmålet om formannskapet skal godta prisen som politikerne forhandler seg fram til.

- En potensiell trussel

Hafslund er eid av Oslo kommune, slik at et salg til Hafslund vil innebære at det forblir en slags offentlig kontroll på Fredrikstad Energi.

– Skal kommunen bare forhandle med Hafslund?

– Jeg håper vi blir enige på det punktet. Det er i alles interesse at vi får en prosess som sikrer at verdiene i selskapet kommer tydelig til syne. Det er enorme verdier, som er fellesskapets eiendom. Vi må sikre at vi får ut disse verdiene, og at ikke verdiene blir tilslørt av prinsipielle og innsenvrede holdninger til hvordan salget skal foregå.

Velgaard mener at kjappe beslutninger er en potensiell trussel i den situasjonen som Fredrikstad Energi er i.

– Det mobiliseres ofte en overdreven handlekraft i den situasjonen som Fredrikstad Energi er i. Det er viktig å holde hodet kaldt og tenke på hva som er riktig på sikt, enten det blir salg eller at virksomheten reorganiseres med tanke på at kommunen fortsetter som største aksjonær, sier han.

Ikke salg for enhver pris

 Velgaard mener at kommunen ikke skal selge Fredrikstad Energi for enhver pris.

– Det er stor sjanse for at salgsfremstøtet nå ikke ender med at vi får et pristilbud som er tilstrekkelig attraktivt for å selge. Å drive videre kan ikke være noen plan B, det må være plan A. Så får vi heller selge hvis vi får en veldig god løsning, sier han.

– Hva er bra nok til at det går an å selge kommunens aksjer i Fredrikstad Energi?

– Vi må ha en pris som reflekterer verdiene i selskapet når det går bra, ikke bare når det går dårlig. Jeg tror det er fullt mulig for kommunen å skaffe seg en rådgiver som kan gi oss en referanseverdi. Jeg vil anta at det går an å regne ut fra nøkkeltall i bedriften som  for eksempel antall abonnenter, antall kilometer kabel og lignende. En supplerende metode kan kanskje være å se på resultatet i de ti beste av de siste 20 årene. Det som trolig er mest komplisert er strukturen i selskapet. Vi har Nettpartner som er en skikkelig gjøkunge, og vi har verdiene som ligger på Værste. Inkasso og faktureringsfirmaet Maik er kanskje en liten juvel. Alt dette må gjennomgås bit for bit, sier Velgaard.

– Hva med å selge resten og sitte igjen med kun nettverket av stolper og kabler for strømdistribusjon, som i dag er Norgesnett?

– Det høres ikke umiddelbart smart ut. Da blir forretningsområdet snevret inn til en begrenset del av verdikjeden, og det blir ikke muligheter for å utvikle seg i tilstøtende områder. Dette strider mot utviklingen i vanlig industriell tenkning, men mulig at kraftbransjen er slik bygget opp at det går an. Et kompetent styre må gjøre en vurdering av slike forhold. Politikerne er helt nødt til å kunne ha en dialog med et styre som fungerer, sier Velgaard.

Artikkeltags