Gå til sidens hovedinnhold

Russen kommer helt fra Oslo for «å rulle» med 16-åringer i Fredrikstad

Artikkelen er over 4 år gammel

Bekymret mor advarer politi og andre foreldre. Selv stoppet hun sin egen datter fra å bli med på rulling med russebuss som kom langveis fra.

Russetiden ruller videre sammen med de store russebussene. Tirsdag kveld stoppet en mor fra Fredrikstad datteren på 16 år fra å gå på en russebuss på Frederik II videregående skole.

– Jeg skulle gjerne tatt med meg alle jentene, men det kunne jeg ikke, forteller moren, som vil være anonym av hensyn til datteren sin.

I alt var det 4–5 jenter som skulle ut og «rulle». Rulling betyr i praksis å feste med russen på russebussene.

Les også: Politiet: – Mindreårige jenter bytter seksuelle tjenester mot plass på russebuss

– Det har blitt en del av russetiden, at jenter på 15 og 16 år ruller med russegutter. Jeg lurer på hvorfor guttene vil det, spør moren seg i en skeptisk tone.  

– Hva er det du er redd for ved rullingen?

– For det første har ikke jentene lov til å drikke alkohol. For det andre er jentene sårbare. De har et behov for å bli akseptert, som fort kan bli utnyttet. Gjerne seksuelt. Jeg tenker det er viktig at foreldre vet at dette er noe som foregår, mener hun.

Kommer helt fra Oslo

Moren forteller at bussene kommer helt fra Oslo-området for å hente unge jenter i Fredrikstad og Østfold.

– Dette er en kultur nå. Jeg fikk heldigvis hentet henne inn. Jentene er superopptatte av russen. Jo kulere buss, jo mer desperate blir de etter å bli med. Jentene ofrer omtrent alt for å bli med på dette her. Det er litt slik vi ser på NRK-serien«Skam». Det er virkeligheten i vår egen by, sier moren.

 

Moren til 16-åringen ber andre ungdomsforeldre følge med på barna sine. Moren tror det handler om sosialt press og at jentene vil passe inn.

Datteren til moren FB har vært i kontakt med hadde sagt at hun skulle sove over hos en venninne.

– Det gjør de jo ikke, for de er ute og ruller hele natta, så sover de på skolen. Dette kommer til å skje helt fram til 17. mai. Det foregår på den måten at russen og jentene får kontakt i sosiale medier. Da må de gjerne sende et bilde i en kort topp, så får de innpass om de ser bra nok ut, forteller moren.

16-åringer bekrefter trenden

Zhelia Karaduman (16) og Hedda Marie Begby Larsen (16) bekrefter tendensen. Begge går på førsteåret på idrett på Frederik II videregående.

 

– Rullekulturen eksisterer også her i Fredrikstad. Vi har flere jenter i klassen vår, men også jenter fra andre klasser, som blir invitert. De blir invitert av tredjeklassegutter. Både fra vår skole og andre skoler, sier Zhelia.

– Det er også busser fra andre distrikter som inviterer. Fra rundt omkring i Norge, bekrefter Hedda Marie.

– Hva synes dere om det?

– Jeg vet ikke. Det har blitt en del av russefeiringen at førsteårselever på videregående skal rulle med tredjeklassingene, sier Hedda Marie.

– Forstår dere at foreldre er redde for alkoholbruk og seksuelle overgrep?

– Ja, overgrep kan skje hvis de får i seg for mye drikke og andre stoffer som ikke er bra, svarer Hedda Marie.

– Er det en fare for det her også?

– Ja, selvfølgelig. Jentene er veldig utsatte, mener jentene, som ikke har vært med på rulling selv.

LES OGSÅ: Skryter hemningsløst av russen

Politiet: – Medfører straffansvar

Politiet bekrefter for Fredriksstad Blad at de kjenner til problemet med rulling, og at bussene gjerne kommer fra andre distrikter for å hente jentene.

– Vi hører om jenter som strekker seg langt for å få være med og rulle. Det er ikke bra, sier Helge Gulbrandsen, som er avsnittsleder for forebyggende i Politiet i Fredrikstad.

 

– Hvordan ser politiet på dette?

– Vi ser alvorlig på det at de tar med seg barn på bussene. De har ikke noe der å gjøre. Avdekker vi dette, så vil de mindreårige bli sluppet av. Det vil også få konsekvenser for russen hvis vi finner berusede mindreårige i bussen. I tillegg vil det få konsekvenser for sjåføren, som er ansvarlig for det som skjer på bussen, forteller politimannen.

Les også: Russepresidenten: – Det handler om barneoppdragelse

Kommentarer til denne saken