Fra øy til øy i Hvalerskjærgården

Julie Wiberg (10) venter på fergen på Gravningssund, sammen med hunden Tassen, utstyrt med redningsvest. Sundet har minner etter det siste store sildefisket, på 1880/90-tallet.

Julie Wiberg (10) venter på fergen på Gravningssund, sammen med hunden Tassen, utstyrt med redningsvest. Sundet har minner etter det siste store sildefisket, på 1880/90-tallet.

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

De østre Hvaler-øyene inviterer til øy-hopping. En flott og sjarmerende ferie for en svært rimelig penge.

DEL

For under en hundrelapp – barn betaler bare halvparten – kan du reise hele dagen på kryss og tvers til øyene i østre Hvaler: Lauer, Herføl og Søndre og Nordre Sandøy.
Du kan utforske de idylliske øyene – uten biltrafikk, oppleve natur, bade, spise og bare slappe av.
Tar du med deg sykkel, koster det deg noen kroner ekstra. Men til gjengjeld får du anledning til å se enda mer av den flotte naturen og de idylliske stedene.

Hyggelige mennesker

– Det er koselig med de besøkende, smiler Freddy Reinert Pettersen, som er den første vi treffer etter at vi har steget i land på Herføl.
Han forteller oss at han er den nest eldste av de fastboende, og gir oss gjerne tips om hva vi bør se på vår sykkeltur rundt om på øya. Etter et par timer tar vi fergen videre til Nedgården på Søndre Sandøy. Her møter vi Sverre Rostad fra Rolvsøy, som selv er med på øyhopping.
– Vi bor nå på en campingplass på Kråkerøy, men benytter denne dagen til en tur til øyene her, sier han og kikker fornøyd på et par flotte hester som holder til ikke så langt fra fergeleiet.

Kupert øy

FB utsendte tar en sykkeltur om øyas teltplass Stuvika og ankommer etter hvert Gravningssund, lenger nord. På bryggen finner vi blant annet Julie Wiberg (10) med sin hund på fire måneder.
– Jeg bader og koser meg her, smiler hun, som er på dagstur på Søndre Sandøy.
Vi tar båten videre til Makø, på Nordre Sandøy og sykler sørover til fergeleiet på Nordre. Øya er kupert, men veien er fullt brukbar for tohjulinger. På hjemturen, til Skjærhalden, treffer vi Peter Parmer om bord. Han både eier og driver fergene som går til de østre Hvaler-øyene.
– Egentlig var konseptet med øyhopping en ren gimmick, smiler rederen, som naturlig nok ikke har noe imot den økte interessen for tiltaket.

Økt trafikk

– Vi har to ferger i drift. Snart kommer den tredje, sier Parmer, som har kjørt de samme rutene mellom øyene siden oktober 2001.
– Men på grunn av ny skolestruktur, må vi nå legge om rutene noe for de 13 skolebarna som bor på øyene her.
Selv om antall fastboende er lavt – med 80 på Søndre Sandøy, 25 på Herføl og 8-10 på Nordre Sandøy – kan Parmer glede seg over økt trafikk de siste årene, fra 40.000 i 2001 til 70.000 i fjor. Med en enda større interesse for øyhopping vil antallet kunne økes ytterligere.


Artikkeltags