– Dette kjøretøyet må redesinfiseres før det blir frigjort, sier veterinær Ulrik Hansen. Han plukker vekk edderkoppen og edderkoppnettet. På den samme pansrede lastebilen er det også blitt funnet jord og frø.

- Standarden

Et team med forsvarsveterinærer, utstyrt med blant annet lommelykt, sjekker absolutt alt materiellet som kommer inn til landet i forbindelse med øvelsen Trident Juncture.

Forsvarssjefen har sørget for å oppdatere Forsvarets bestemmelse om miljøstyring før NATO-øvelsen. Dette skjedde 1. september.

– Nasjoner som har vært her før, vet hvor vi setter standarden, sier Hansen.

Selv om det er funnet både kongler, frø, jord, vepsebol og en edderkopp, konkluderer han med at det meste av det tyske materiellet som kom fredag, er godt rengjort.

Det rapporteres også at det under kontrollen Åndalsnes er funnet snegler.

Nye i gamet

Det er gjerne nasjoner som ikke har trent i Norge tidligere, som kan ha noen utfordringer.

Forsvaret har en miljøvernpolicy og et fast team med egne folk som jobber med miljøvern og beskyttelse av områder som er sårbare.

Hansen og flere andre veterinærer skal gjennomføre biologisk grensekontroll på omkring 8.000 militære kjøretøyer og i tillegg materiell som kommer til Norge i forbindelse med øvelsen som starter 25. oktober.

(©NTB)