Lokale veteraner hedret på Akershus festning

Ble hedret. De lokale veteranene Kjell Albertsen (til høyre), Magne Granerud (nederst til venstre) og Knut Sten Hansen fikk alle medalje for å ha deltatt i internasjonale operasjoner.

Ble hedret. De lokale veteranene Kjell Albertsen (til høyre), Magne Granerud (nederst til venstre) og Knut Sten Hansen fikk alle medalje for å ha deltatt i internasjonale operasjoner.

Artikkelen er over 1 år gammel

150 veteraner fikk nylig medalje for sin innsats i internasjonale operasjonen, tre av dem er fra Fredrikstad-distriktet.

DEL

Medaljeseremonien fant sted på Akershus festning på FN-dagen 24. oktober. Medaljene ble overrakt av forsvarets veteraninspektør, generalmajor Finn Kristian Hannested.

Internasjonale operasjoner

De lokale medaljemottagerne var Kjell Albertsen (Fredrikstad), Knut Sten Hansen (Fredrikstad) og Magne Granerud (Råde).

Veteranene som mottok medaljen har gjort tjeneste i en rekke forskjellig internasjonale operasjoner. Fra Tysklandsbrigaden etter den andre verdenskrig til Unifil-operasjoner i Libanon på 70, 80 og-90-tallet og operasjoner på Balkan på 90-tallet.

Seks måneder i Gaza

Magne Granerud fra Råde (80) tjenestegjorde i Danor-bataljen og var stasjonert i Gaza i 1959.

– Jeg var der i seks måneder, og trives godt. Jeg jobbet på verkstedet og var sjåfør for bataljonssjefen. Innimellom måtte jeg også gå vakter, forteller Granerud.

– Hvordan var det å motta medalje for innsatsen 59 år etter?

– Det var hyggelig, det. Har i grunnen ikke tenkt så mye på det før jeg fikk invitasjonen til medaljeoverrekkelsen på Akershus fort.

Medaljen som ble delt ut er altså forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Denne medaljen ble ikke innstiftet før i år 2000, derfor er det mange veteraner som ennå ikke har mottatt den.

Forsvaret gjennomfører medaljeoverrekkelsen over hele landet. Så langt i år er det delt i 2.700 medaljer.

Artikkeltags