Frp ville ikke konstituere Tangnæs Grønvold som rådmann: – Vil speede opp prosessen

PÅ TILHØRERPLASS: I torsdagens formannskap satt Nina Tangnæs Grønvold på tilhørerplass sammen med kommunalsjefkollega Atle Holten. I neste formannskap har hun trolig plass ved formannskapsbordet som konstituert rådmann.

PÅ TILHØRERPLASS: I torsdagens formannskap satt Nina Tangnæs Grønvold på tilhørerplass sammen med kommunalsjefkollega Atle Holten. I neste formannskap har hun trolig plass ved formannskapsbordet som konstituert rådmann. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fremskrittspartiet stemte i formannskapet mot å konstituere Nina Tangnæs Grønvold som rådmann i over et år. De vil også starte jakten på ny rådmann allerede i høst.

DEL

– Vi ønsker å speede opp prosessen, sa gruppeleder Bjørnar Laabak til Fredriksstad Blad under en pause i formannskapet.

Da hadde et bredt flertall gått inn for å konstituere Nina Tangnæs Grønvold, kommunalsjef for helse og velferd, som rådmann i perioden fra 19. oktober og frem til 31. desember neste år. Frp var imot.

Har vært kritisk til Ap-bånd

I det lukkede møtet fremmet Frp forslag om at kommunen starter rådmannsjakten allerede i høst. Partiet ville også at dagens stedfortreder forblir konstituert i stillingen inntil ny rådmann er på plass.

Anita Vik i Fremskrittspartiet har tidligere uttalt seg kritisk til tanken på Tangnæs Grønvold som rådmann med tanke på båndene til Arbeiderpartiet. Hun har blant annet vært statssekretær for Ap, vært blant tidligere LO-leder Gerd Liv Vallas nærmeste rådgivere og har i en årrekke sittet i ledelsen i Sarpsborg Ap.

Bjørnar Laabak avviser imidlertid at det er årsaken til at partiet stemte mot konstitueringen – og det hadde heller ikke gjort noen forskjell på hvem som kommer til å vikariere som rådmann fremover.

– En prosessak for å få fortgang

Det er i dag Kari Sørum som er stedfortreder, men det hadde kommet til å bli nettopp Tangnæs Grønvold når Sørum om kort tid slutter i Fredrikstad for å begynne i ny jobb i Oslo kommune.

– Vi ser på dette som en prosessak for å få fortgang, sier Laabak.

Ifølge innstillingen fra formannskapet, skal Fredrikstad kommune lyse ut rådmannsstillingen først i det første halvåret av 2019.

Det er etter at Ole Petter Finess for noen uker siden varslet at han går av som rådmann, at kommunen nå må se etter en ny i rollen. Finess har inngått en sluttavtale med kommunen som innebærer at han får utdanningspermisjon fra 1. oktober og frem til 30. november 2019.

Bystyret avgjør i neste uke

Allerede rett etter at avgangen ble varslet, fastslo Fredriksstad Blad på lederplass at kommunen bare har én som peker seg ut til å overta blant dagens kommunalsjefer:

«Nina Tangnæs Grønvold, som også har fungert som rådmann i sommer under Finess' feriefravær, kanskje et signal om hva som vil komme? Som kommunalsjef for helse og velferd har hun hatt den nødvendige distansen til varslerkomplekset. Hun kjenner organisasjonen godt, har lang fartstid i ledergruppen og kan nok overta på kort varsel», het det i lederen, som også fastslo at Ap-tilknytningen kunne bli et problem.

Det er bystyret som har det endelige ordet i saken i neste uke.

Artikkeltags