Aghdas Mousavi (18) er familiens eldste barn og er den eneste som har fått godkjent opphold i Norge. Det fikk hun i Borgarting i februar, etter en lang prosess.

Det var NRK Østfold som først omtalte saken om familien Mousavi.

Lillebror Masoud har levd fire og et halvt av sitt syvårige liv i Norge. På lørdag skulle han feire bursdagen sin med venner og familie på Leos Lekeland i Fredrikstad, men slik ble det ikke.

– Det var umenneskelig

Foreldrene Yosef og Saeqa og sønnene Masoud (7) og Javid (17) har fått avslag på sine søknader. Den beskjeden fikk de 25. mai i år. Men de ante ikke at Politiets utlendingsenhet skulle dukke opp midt på natten.

– Politet kom rett inn i huset vårt klokken 01:30. De oppførte seg dårlig, brutalt nærmest, mot oss. Moren min var nesten bevisstløs, forteller en gråtkvalt Aghdas til FB på telefon.

Moren fikk angstanfall, som hun har fått tidligere, og måtte få hjelp av ambulansen. Aghdas er sjokkert over måten politiet behandlet moren og familien på.

– Det var umenneskelig, mener hun.

– Ingen igjen i Kabul

Nå er familien på et hotell i Kabul, og Aghdas har hatt kontakt med dem.

– Mamma er veldig dårlig. De har det ikke bra. Vi har ingen familie igjen i Kabul, alle har flyktet. Mange er her i Norge, sier hun.

Aghdas bor hos sine tanter, og er takknemlig for støtten hun har fått fra skolen og venner.

Politiets utlendingsenhet (PU) kan ikke kommentere denne enkelthendelsen, med mindre taushetsplikten blir opphevet, svarer kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset i PU til NRK Østfold.

Forsøkte å stanse tvangsutsendelsen

Advokat Sigrid Broch representerte Aghdas Mousavi i hennes kamp for å få oppholdstillatelse i Norge. I ettertid har hun også representert resten av familien Mousavi.

Hun hevder overfor NRK Østfold å ha levert en stevning om midlertidig forføyning til Oslo tingrett for å få stanset tvangsutsendelsen av familien.

– Dette ble Politiets utlendingsenhet informert om, forteller hun.

– Normalt sett pleier utlendingsmyndighetene å respektere en slik begjæring til tingretten. Det har de ikke gjort i denne saken. Hvorvidt det er bevisst eller ikke skal jeg ikke uttale meg om, sier Broch til NRK.

PU svarer på generelt grunnlag til NRK at begjæringer som sendes inn etter kontortid på en fredag ikke vil føre til at en planlagt uttransport i helga blir avbrutt:

– Om retten avgjør at utsendelsen av familien Mousavi ikke er korrekt, er det fullt mulig å hente familien tilbake til Norge.

Støtter familien

Houner Khidriyan er en nær venn av Javid (17). Han har opprettet en facebook-side til støtte for familien Mousavi.

– Jeg er veldig sjokkert over hvordan slikt kan hende i Norge. At en familie på fire med små barn helt ned i 7-årsalderen kan bli behandlet sånn, sier han til FB.

Han har også hatt kontakt med Javid og familien daglig siden tvangsutsendelsen.

– De har det veldig, veldig dårlig, hevder han.