Filosoferende patriotisme

Filosof Eva Løveid Mølster filosoferte onsdag over ordene patriotisme, identitet og provinsialisme sammen med Ole Haabeth (t.v.), Erling Omvik og Anne Berit Løland. begge FOTO: RANDI KRISTOFFERSEN

Filosof Eva Løveid Mølster filosoferte onsdag over ordene patriotisme, identitet og provinsialisme sammen med Ole Haabeth (t.v.), Erling Omvik og Anne Berit Løland. begge FOTO: RANDI KRISTOFFERSEN

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

I passet står det ikke hvor du bor. Det er ikke viktig for verdenssamfunnet. Men det kan være ille viktig for din identitet.

DEL

"Jeg er et menneske. Jeg er fra Fredrikstad. Jeg er en kvinne. Jeg liker is. Men jeg er allergisk mot melk. Derfor spiser jeg kun sorbet. Jeg har ikke alltid vært allergisk mot melk. Det er en del av meg"
Slik startet filosof Eva Løveid Mølster sitt innlegg om patriotisme/identitet/provinsialisme.
Allerede én time før åpningen av Filosofikafeen, onsdag kveld, kom folk for å sikre seg en plass på Østfold kunstnersenter.

Fotballidioter

Mølster hadde, før hun besøkte hjembyen, sjekket opp ordene provinsialisme og patriotisme i ordboken.
– Provinsialisme er et ord med negativ ladning. Ifølge ordboken innebærer ordet at man er sneversynt og selvgod. Hvis noen her i kveld vil kalle seg det, er de modige.
Ifølge Store Norske Leksikon er provinsialisme også; tilbørlig til å sette landsdelens interesse over landet.
– Patriotisme derimot kan jeg ikke se kan bli brukt negativt – hvis jeg da ikke tenker på fotballidioter, og det er noe annet.

Østfoldingene

Mølster hadde fått med seg debatten på f-b.no om Hællewood-skiltet. Mange følelsesladede innlegg – for og mot.
– Men det var faktisk bare to som hadde argumenter.
Etter Mølsters innlegg, var det panel bestående av fylkesordfører Ole Haabeth, Anne Berit Løland som er administrativ leder for Akademi for scenekunst i Gamlebyen og FB-redaktør Erling Omvik som fikk ordet.
– Identitet er grunnlaget for en ekte og god patriotisme, sier fylkesordføreren.
I sin nye jobb har han fokus på hele fylket. Haabeth mener at vi ikke har nok patriotisme i Østfold.
– De fleste mangler Østfold-identiteten, selv om det kanskje rykker litt ekstra i den når en skiløper fra Østfold hevder seg internasjonalt, sier Haabeth.
Og legger til:
– Men jeg tror mange regioner ellers i fylket er misunnelige på patriotismen som er her i Fredrikstad.
PS! Apropos patriotisme. Eva Løveid Mølster har ikke bodd i byen på 20 år. I salen satt bestemor Mollik Løveid (85) og var veldig stolt av sitt barnebarn.

Artikkeltags