Pengepredikanten skal møte giverne sine i Fredrikstad

PARTNERFAMILIEN: Visjon Norge og Jan Hanvold skal møte giverne sine i Fredrikstad.

PARTNERFAMILIEN: Visjon Norge og Jan Hanvold skal møte giverne sine i Fredrikstad. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Visjon Norge og den omstridte Jan Hanvold skal arrangere «seer- og partnertreff» i Fredrikstad og har fått leie lokaler av pinsemenigheten Filadelfia. Menigheten forklarer utleien med sterke bånd til TV-kanalen.

DEL

«Partnerfamilien er viktig for oss her på Visjon Norge, og vi vil møte både våre partnere og seere!», heter det i Facebook-innlegget til Visjon Norge, som skal arrangere «seer og partnertreff» hos Filadelfia Fredrikstad torsdag kveld. 

«Partnere» er en betegnelse for giverne til den omstridte kristne kanalen.

Samlet inn over en milliard kroner

Etter NRK Brennpunkt-dokumentaren «Pengepredikanten» har det stormet rundt Jan Hanvold og Visjon Norge. Dokumentaren viste hvordan Hanvold har samlet inn én milliard kroner fra givere de siste femten årene.

NRK har dokumentert at mange av giverne er minstepensjonister og uføretrygdede. Pengebidragene blir kalt «såkorn» og skal bidra til alt fra helbredelse til frelse.

– Se etter folkene med de gule vestene. Der kan du dra kortet ditt. Gud elsker en glad giver, ble Hanvold sitert på fra en mirakelkonferanse på Fornebu.

FB kjenner ikke til om TV-kanalen skal samle inn penger under partnerkvelden i Fredrikstad. 

– Det er en helt naturlig kontakt

Karl-Axel Mentzoni er pastor i Filadelfia-menigheten i Fredrikstad og mener det er udramatisk at Visjon Norge har tilhold i deres lokaler.

– Vår tidligere pastor Arne Pedersen er nå ansatt i Visjon Norge. Vi i Filadelfia leier ut til mange forskjellige aktører. Vi har ikke invitert dem, men har sagt ja til å leie ut lokaler, forklarer pastor i pinsemenigheten.

Filadelfia opplyser at de får mellom 2000 og 2500 kroner for å leie ut sine lokaler til Visjon Norge. Mentzoni forteller at også han av og til er på skjermen hos kanalen.

TETTE BÅND: Pastor Karl-Axel Mentzoni i Filadelfia i Fredrikstad forklarer at menigheten har tette bånd til Visjon Norge.

TETTE BÅND: Pastor Karl-Axel Mentzoni i Filadelfia i Fredrikstad forklarer at menigheten har tette bånd til Visjon Norge. Foto:

– Det er en helt naturlig kontakt, forklarer den nåværende pastoren i menigheten.

– Står Filadelfia inne for det budskapet kanalen har og måten Visjon Norge jobber på?

– Jeg tror det finnes forskjellige oppfatninger av det i Filadelfia. I menigheten her vil du ha mennesker som er veldig positive til Visjon Norge, men så har du de som har et annet syn, svarer pastoren.

– Har man tatt noe standpunkt som følge av hvordan TV-kanalen samler inn penger på?

– Arne Pedersen er en veldig flott mann som har stor integritet og har vår fulle tillit. Vi har ingen problemer med at Visjon Norge leier lokaler hos oss, svarer Mentzoni.

– Hvordan kan man stå inne for et slikt samarbeid etter det som kom fram i dokumentaren til Brennpunkt?

– Jeg tror de fleste som gir til Visjon Norge gjør det av fri vilje. Det har vel vært mennesker som synes det blir en skeiv vinkling fra NRK. At man henger ut noen som bare ønsker å gjøre en bra innsats for evangeliet og Guds sak i Norge, sier Mentzoni.

– Er det ditt og menighetens standpunkt også?

– Spør du meg så er det underforstått, siden jeg stiller opp for Visjon Norge, at jeg tenker at totalen i det Visjon Norge gjør er veldig positivt for den delen av kristenheten vi er en del av, sier Mentzoni.

– Når vi leier ut står ikke vi nødvendigvis inne for alt som sies. Om vi så leier ut til KrF eller andre. Det som gjør at ingen av oss har noen betenkeligheter ved dette er at Arne Pedersen er involvert, forklarer Mentzoni.

– Det er ganske sterke oppfordringer til å gi penger fra kanalen?

– Jeg tenker at for en del av dem som ser på Visjon Norge, så vil det være den eneste forkynnelsen de får fordi de ikke har mulighet til å gå til noen andre menigheter. For mange er dette menigheten deres og få det vi pinsemenigheter alltid har undervist om som hellige gaver og tienden. Jeg tror de som ser på har evne til å vurdere hvor mye en skal gi. Men det er alltid viktig, også i menighetssammenheng, at det ikke er manipulering rundt det å gi. Jeg tror voksne mennesker er i stand til å vurdere dette selv, sier Mentzoni. 

Biskopen er skeptisk

Biskop for Den norske kirke, Atle Sommerfeldt, er skeptisk til Visjon Norge.

– Andre kirkesamfunn må selv vurdere hva som er tjenlig å leie ut virksomheten til. Visjon Norges profil er langt unna det Den norske kirke og hoveddelen av kristne kirker står for, sier han til Fredriksstad Blad.

LES OGSÅ: Biskop Sommerfeldt: Frelse kan ikke kjøpes for penger 

Hyller arbeidet til Hanvold

Mentzoni går langt i å hylle misjonsarbeidet Visjon Norge gjør i Norge og Moldova. Han roser også måten Hanvold står i det når det stormer rundt han. Mentzoni ytrer også i intervjuet forståelse for hvordan kanalen samler inn penger på, med bakgrunn i at kanalen ikke får statsstøtte.

– Hva tenker du om kritikken fra de forskjellige kristne miljøene i Norge mot Hanvold og Visjon Norge? 

– Det vil alltid være forskjellige oppfatninger rundt hvordan et slikt arbeid skal drives. Så tror jeg at Jan Hanvold og de som er i Visjon Norge-miljøet evaluerer arbeidet sitt, mener Mentzoni.

– Er det noe du brenner inne med i sakens anledning?

– Jeg er selv på skjermen hos Visjon Norge av og til. Når jeg blir spurt om å stille opp i programmet som ledes av Jan Hanvold, så ser jeg ingen grunn til å boikotte han. Tvert imot tar jeg av meg hatten for en mann som fortsatt våger å stille opp og står midt i storm og uvær. Jeg sier ikke at Hanvold er en feilfri person, men han har våget å gjøre ting som andre ikke har våget. Derfor har han lykkes med TV-kanalen, mener Mentzoni. 

Artikkeltags