Vi står utenfor FFKs storstue en kald marskveld før påske, klare til spøkelsesjakt i ekte påskekrimånd. Fullmånen skinner på himmelen, det blafrer i vimplene på flaggstengene.

Ifølge Thomas Torjusen, leder for drift i FFK, nærmer vi oss tidspunktet for når spøkelset på Stadion pleier å markere seg. Vi ber om å bli trodd på at dette ikke er noen spøk.


– Første gang jeg opplevde det, satt jeg på presserommet en sen kveld. Jeg hørte trinn i gangen og trodde det var Tormod Hermansen (stadionsjef), men da jeg tittet ut var det ingen der. Jeg satt meg igjen, hørte trinnene på nytt, og da jeg fortet meg ut for sjekke på ny var lysene plutselig skrudd av.
 

Værstekællen som går?

– Vi lurer på om det er Værstekællen, om han kanskje har jobbet i hallene som sto her tidligere, forteller Torjusen.
Fjoråret ble som kjent ingen spøk for FFKs del, og det ene skumle resultatet etterfulgte det andre. Det endte med at klubben ble tatt av nedrykksspøkelset, men det skal være jaget ut i løpet av vinteren. Gjenferdet derimot, er visstnok her fremdeles.
– Kan det være en sarping?, undrer avisas utskremte.
– Ikke godt å si, sier Torjusen, og skuler opp mot vinduene hvor det etter sigende har spøkt som mest.

Koster som faller

Også andre ansatte på Stadion skal ha merket spøkelset. I korridorene i 2. etasje, hvor spillergarderobene ligger, har vaskedama flere ganger opplevd nifse aktiviteter.

– Hun har satt fra seg vaskekosten mot veggen, gått rundt hjørnet for å fylle bøtta, og da har kosten falt over på motsatt side. Det skal fysisk sett ikke være mulig, sier driftslederen.

Det er forøvrig ikke her Svein «Kosten» Johannessen har fått tilnavnet sitt fra.

Ikke truet

Merkelige opplevelser til tross, har ikke de ansatte tro på at gjenferdet vil dem noe vondt.

– Nei, vi har aldri opplevd noe ondt fra det, eller følt oss truet. Det er en god ånd. Han har vært her helt siden vi flyttet inn, og han driver nok litt gjøn med oss, sier Torjusen og medgir at det også har blitt vitset litt tilbake.

I VIP-lokalene i etasjen over har det også foregått mysterier. Noen vil spøkefullt kunne hevde at lekkasjer fra styremøter her er mysterium nok, men spøkelsesaktiviteten skal være tydeligere enn som så:

Aktiv om natten

Bildene på veggen er flyttet på, og det sies at mannen midt i fotografiet – det som henger innerst i VIP 2-rommet, tatt i 1921 i de gamle Værstehallene – både kan forsvinne og dukke opp igjen. Det styrker mistanken om at det er en gammel Værstekæll som er på besøk.

Aktiviteten har vært størst mellom 23.00 og 05.00. Man har hørt stoler som blir flyttet på selv om lokalene er tomme. Heiser som har startet og stopper midt på natten i et låst bygg. Lys har blitt slått av og på fra rom med svært begrenset tilgang.


– Noe av det mest oppsiktsvekkende er når stadiontavla har blitt slått på midt på natten. Vi har hatt bryllupsfester her hvor folk lurer på hva i all verden som skjer, forteller Torjusen, som selv ikke er av den lettskremte typen.

Nå vurderer man sågar å hente inn klarsynte eller andre spesialister for å oppklare mysteriet på Fredrikstad Stadion.