Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: – Du trenger ikke pass for å reise i Norden

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er fortsatt deilig å være norsk i Danmark, selv om du ikke har med passet.

De siste dagene har flere norske medier meldt at man må ha med pass om man skal til Danmark på ferie i sommer. Årsaken: utvidet grensekontroll flere steder i Europa. Blant annet for innreisende fra Tyskland til Danmark og fra Danmark til Sverige.

Men må man virkelig ha med pass på ferie i Norden?

Nei, skriver politiet torsdag ettermiddag på egne nettsider. Informasjonen er også delt av politiet i Østfold.

Legitimasjonen må inneholde foto og fødselsnummer, og det må fremgå hvilket land det er utstedt i, skriver politiet.

De trekker frem pass, førerkort og bankkort med foto og fødselsnummer som legitimasjon.

– Avtalen om passfrihet gjelder landene Danmark, Finland, Norge, Sverige og Island. Det betyr at du ikke trenger pass for grensepassering mellom nordiske land.  Du kan imidlertid bli bedt om å fremvise gyldig legitimasjon dersom indre grensekontroll innføres av et av de nevnte landene, på felles indre grense.

Politiet anbefaler uansett at de som har gydlig pass tar det med, for å gjøre eventuelle kontroller enklere.

Mer informasjon om blant annet barn på gruppereise finnes på politi.no.

Båt-, tog- og flyselskaper kan ha egne regler.

Fly

For mens Norwegian og SAS ikke krever pass trenger man det om man skal fly Ryanair.

Båt

Til vanns godtar Color Line bankkort, med mindre man skal til Tyskland, der trengs pass. De anbefaler uansett at man har med pass. Stena Line godtar kun pass eller førerkort - og barn under 18 må ha pass eller fødselsattest. Scandlines (Helsingör - Helsingborg) krever gyldig ID med foto, mens barn under 18 ikke trenger ID om de reiser med foreldre.

DFDS nevner bankkort, førerkort og pass som gyldig legitimasjon. «Barn (under 16 år) som reiser med foreldre eller sammen med annen voksen, behøver normalt ikke vise legitimasjon i mellom de Nordiske landene, men bør som følge av økt grensekontroll medbrige pass, eller annen dokumentasjon som godtgjør relasjon til reisefølget.»

Bil

Øresundsbron kreves det førerkort eller pass. Barn skal som hovedregel ha med pass, men kan slippes inn på foreldres ID.

Tog

På togene fra Sverige til Danmark er det ikke ID-kontroll. Fra Danmark til Sverige trenger man ID med bilde. Mellom Norge og Sverige er det ikke ID-kontroll.

Kommentarer til denne saken