Les Kiras rørende brev om sin CP-rammede storebror

Kira (15) mener flere bør forstå hvordan hennes CP-rammede storebror har det. Derfor satte hun seg ned og skrev et innlegg på Facebook, fra Caspers (18) synsvinkel.

Kira (15) mener flere bør forstå hvordan hennes CP-rammede storebror har det. Derfor satte hun seg ned og skrev et innlegg på Facebook, fra Caspers (18) synsvinkel.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

– Vi satt ved middagsbordet, og Casper hadde så mye han ville fortelle. Jeg så at han prøvde å holde tilbake, for han har alltid mye å si og gjentar seg selv ofte. Da begynte jeg å tenke på hvordan han har det. Det er flere ting han prøver å gjøre som han ikke klarer. Jeg tenkte at folk burde vite dette.

Det sier 15 år gamle Kira Tjernås Jacobsen fra Kråkerøy. Storebroren Casper har CP, en diagnose hun tror at mange ikke kan så mye om.

Omsorgsfull

– Noen synes at de med CP er skumle fordi de ikke er som alle andre. Man er kanskje redd for at de skal være voldelige eller si ting andre ikke gjør. Men de er jo ikke sånn, fastslår Kira.

– Det er også mange som bruker CP som kallenavn på andre. Jeg synes ikke det er ok å si «er du helt CP-unge».

Casper er 18 år og elev på videregående. Han har venner fra barneskolen og klassen han går i nå, men lite å finne på i fritiden, forteller Kira.

– Han er avhengig av oss i familien for å komme seg ut. Han er derfor veldig, veldig omsorgsfull og vet hvordan han skal ta vare på oss. Jeg kan ikke se for meg et liv uten han som storebror.

Lei av stirring

Her er teksten Kira la ut på Facebook-profilen sin torsdag. Hun snakker på vegne av Casper, fra hans synsvinkel:

«Jeg vet jeg snakker HELE tiden og gjentar meg selv en million ganger, men jeg kan ikke kontrollere det.

Jeg vet at jeg tygger med munnen åpen, jeg beklager at det er ekkelt for deg, men det er sånn jeg er, kan ikke noe for det.

Jeg går rart, jeg snakker rart og oppfører meg rart, det er sånn jeg er, det er meg, jeg kan ikke late som om jeg er noen andre sånn som dere.

Jeg har ikke ordentlige venner, som kommer på besøk eller sier gratulerer med dagen til meg når jeg har bursdag eller en som er der for meg når jeg er nedfor. Kompiser som jeg kan henge i by'n med, lete etter søte jenter for å spandere en drink på dem.

Jeg klarer ikke uttrykke meg, jeg prøver så godt jeg kan, men det er vanskelig. Jeg sitter alltid alene på rommet, helt for meg selv, skulle egentlig ønske jeg kunne gå ut med venner, eller i det minste gå på tur, komme meg ut litt, men nei, det greier jeg ikke.

Jeg er avhengig av andre og litt hjelp. Jeg er lei av at alle stirrer på meg og hvisker noe hver gang jeg er ute i offentligheten.

Jeg tar det ikke til meg, men jeg ser det.

Hjernen min vil bare forsøke å bli venn med deg, prøve å få det vennskapet alle andre har, men ikke jeg. Men jeg vet innerst inne at du synes jeg er rar, plagsom og påtrengende.

Beklager så mye at jeg ikke er som deg eller dine venner. Beklager at jeg skremmer dine barn, når det eneste jeg vil er at de skal ha det bra og le. Beklager at jeg alltid kommer løpende bort til deg når jeg ser deg og gjør deg flau, jeg blir bare så glad, kan ikke kontrollere det.

Jeg har mye jeg ikke liker ved meg selv, men noen ting jeg vet, er at jeg er et godt menneske. Jeg har en fungerende hjerne selv om du kanskje ikke tror det, jeg har følelser og forstår alt du sier.

Jeg bryr meg om andre, til og med kanskje mer enn de fleste, og det er fordi jeg vet det er viktig å ta vare på de personene jeg har.

Og til slutt vet jeg at om folk virkelig vil bli kjent med meg og ta seg tid til å høre på hva jeg har å si, så vil de straks finne ut at jeg er et godt menneske.

Jeg er ikke som deg, men sånn er det bare.»

Cerebral parese

CP er en samlebetegnelse på en rekke tilstander med endret motorisk funksjon.

CP skyldes en skade i den umodne hjerne (fra fosterliv til fylte 2 år).

Et viktig kriterie for diagnosen er at hjerneskaden ikke blir verre, men er statisk (ikke fremadskridende).

2–3 av 1.000 barn som blir født, har eller får CP.

Forsinket motorisk utvikling, forskjeller i bevegelser mellom høyre og venstre side, ufrivillige bevegelser, suge/svelge-problemer, lite kontroll over hodebevegelser, liten interesse for lyder og synsinntrykk og uvanlige kroppsstillinger er noen av kjennetegnene.

Graden av CP avhenger av hvilken og hvor stor del av hjernen som er skadet.

Kilde: cp.no

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken