Gå til sidens hovedinnhold

En pause fra fattigdommen

Artikkelen er over 14 år gammel

Takket være penger fra en utrettelig Emil Bjerke, fikk 30 Latvia-barn en pause fra fattigdom i forrige uke da de deltok på en sommerleir betalt av folk i Fredrikstad og Råde.

Det ble en gledens uke for barna i Vaive kommune nordøst i Latvia. Sommerleiren de deltok på, hadde de gledet seg til siden rektor fortalte om den i september. I stedet for en sommer som for mange er ganske trist, har de fått være med på ekskursjoner, turer, pikniker og turer til stranda.
Og det beste av alt: D e har fått noe å spise! Varmmaten på sommerleiren er den eneste middagen flere av barna får i sommer.
Emil Bjerke, som i mange år som leder i Gressvik Røde Kors har hjulpet de vanskeligstilte i Vaive, fikk sjokk da han besøkte landsbyen om sommeren for to år siden.
– Jeg tok med meg datteren min, og vi møtte mange triste og slitne barn. Da jeg spurte hvorfor, fikk jeg til svar at mange av barna går på vidvanke hele sommeren, uten mat eller tilsyn, fordi foreldrene enten er alkoholikere eller jobber døgnet rundt. Datteren min bestemte seg for å gjøre noe, forteller Bjerke.

Privat initiativ

Løsningen ble en sommerleir. På privat initiativ har far og datter Bjerke, sammen med Annelise Dilling i Moss, samlet inn 55 000 kroner fra bedrifter i Råde og privatpersoner i Fredrikstad og Moss. Ikke få ganger har de stått med kakelotterier.
Pengene er nok til to uker med sommerleir, hvor den første gikk av stabelen i juni. Åstedet var den lokale skolen, hvor rektor Antra Gabranova var storfornøyd.
– Denne leiren betyr alt. Vi ser at gleden og smilene kommer tilbake. Vi kan ikke få takket dere i Fredrikstad nok, sier rektor Gabranova.

Arbeidsledige

Selv om Latvia har en av Europas raskest voksende økonomier, tar mange på landsbygda ikke del i veksten. I Vaive forsørges 40 prosent av familiene av arbeidsledige alenemødre, ifølge de lokale myndighetene. Alkoholisme, fattigdom og nød er virkeligheten for mange.
Elendigheten er så stor at flere lokalforeninger av Østfold Røde Kors, med Emil Bjerke i spissen, siden 1998 har sendt over utstyr, penger og hjelp.
– Se her, sier Arturs, og hopper som en gal i trampolinen som er leid inn for anledningen. Det er første gang han prøver en trampoline. Smilene sitter løst. Som alle andre har han en T-skjorte påtrykt "Tinestafetten 2005" på. De brukte skjortene er leirskjorte.
Rektor betrakter det hele på avstand. Hun anslår at så mange som 25 av de 30 barna i første sommerleir kommer fra problemfamilier. For tre av dem er situasjonen kritisk. Foreldrene er kastet ut av hjemmet.

Karakterene har økt

Derfor er hjelpen fra Fredrikstad så viktig. Så viktig at lærerne stiller opp gratis på sommerleiren.
– Vi ønsker å vise barna at det finnes bedre måter å leve på og at utdanning hjelper, sier Gabranova.
– Jeg fortalte elevene om sommerleiren da skolen startet i fjor høst. Jeg sa at elevene måtte prestere, de måtte få gode karakterer for å kunne delta. Alle har klart det! Nå er vi den nest beste landskolen i Latvia, tidligere lå vi i bunnsjiktet, skryter rektor.
Emil Bjerke vet. Siden 1998 har han hjulpet Vaive opp av grøften. Til barna har han et godt forhold.
– Barna er så takknemlige. De smiler og lyser opp når vi kommer. I fjor ble det gråt når sommerleiren var over, sier Bjerke.
Det mest rørende var brevet en 14 år gammel jente ga til Emil da han ankom i år. Etter årevis med støtte adresserte hun brevet til "alle nordmenn", og inni det hadde hun hengt opp et hjerte med teksten: "I love you all".

Kommentarer til denne saken