Frp-Vik: – Velkommen etter, Arbeiderpartiet

Samme idé: – Vi var først ute, hevder Anita Vik om forslaget om å la studenter bo billig eller gratis med eldre mot å være sammen med dem. – En nederlandsk idé, men uansett hyggelig at vi har lignende forslag, svarer Jon-Ivar Nygård.

Samme idé: – Vi var først ute, hevder Anita Vik om forslaget om å la studenter bo billig eller gratis med eldre mot å være sammen med dem. – En nederlandsk idé, men uansett hyggelig at vi har lignende forslag, svarer Jon-Ivar Nygård. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Aps forslag om å la studenter bo billig med eldre er gammelt nytt, mener Anita Vik (Frp). – Vi foreslo det i juni, og da sa Arbeiderpartiet nei.

DEL

Det påpeker Fremskrittspartiets gruppeleder i Fredrikstad.

Billig mot aktivitet

– Velkommen etter, Arbeiderpartiet! Det er vel lov til å si det, smiler Anita Vik.

– Vi foreslo nemlig i juni at studenter kunne bo gratis og integrert med eldre, mot å delta i aktiviteter med dem. Frp har foreslått det samme flere andre steder også, og hver gang har Ap sagt nei. Men det er jo flott at de er positive nå.

Billige studenthybler i tilknytning til sykehjem og omsorgsboliger er ett av punktene i Arbeiderpartiets nye omsorgsplan.

Den ble lansert med brask og bram av partileder Jonas Gahr Støre mandag, blant annet da han besøkte Fredrikstad demensforening.

Hybelprisene skal ifølge Ap være lave mot at studentene deltar i sosiale aktiviteter med beboerne. Tilsvarende ordninger finnes i Nederland, omtalt i flere norske medier tidligere i år.

Ikke pleie, men samvær

I Nederland bor studentene gratis hvis de er sammen med de eldre, noe Frp også vil ha i Fredrikstad.

Partiet la frem forslaget sammen med Høyre i bystyret i juni som en del av de to partienes alternativ til handlingsplan.

– Vi ser for oss studentboliger integrert med leiligheter for eldre. Studentene får gratis husleie mot at de forplikter seg å være med på aktiviteter med de eldre. Det vil skape liv i korridorene, trygghet og nye vennskap, fremholder Anita Vik.

– Tenker dere at studentene skal erstatte ansatte i eldreomsorgen?

– Nei, de skal skape trygghet og trivsel. Det er ikke snakk om pleie, men sosialt samvær. Det finnes jo mange ensomme eldre, svarer hun.

Som på Holmen

I Fredrikstad ser Frp og Høyre for seg et slikt felles boligkompleks på grusplassen ved Værstebrua på bysiden.

Anita Vik kaller prosjektet et «Holmen II», at det skal ligne på det veletablerte Holmen borettslag og eldresenter. Der kjøper man seg leilighet, samtidig som kommunen er i sameie.

– Kommunen må gjerne drifte leilighetene for studenter og eldre, men private skal bygge det, sier Vik.

Ap-ordfører Jon-Ivar Nygård tar Frps utspill med ro. Han mener at verken det ene eller andre partiet bør ta forslaget om samboerskap mellom unge og eldre til inntekt for seg selv:

Lanserer Solliheimen

– Dette er jo et nederlandsk prosjekt som man nå ønsker å gjøre et forsøk på å få til også her. Det er jo ikke en Fredrikstad-idé, sier Nygård.

– Hvorfor sa Ap nei da de ble lagt frem av Frp og Høyre i juni?

– Det er jo ikke mulig å si ja til ett dokument i en handlingsplan, svarer han med henvisning til at bystyret stemmer over en handlingsplan som en helhet.

Nygård sa til NRK tirsdag at Fredrikstad gjerne tester ut bofellesskap mellom studenter og eldre hvis det blir aktuelt fra nasjonalt hold.

– Men mens Frp og Høyre snakker om ny tomt, tenker jeg at det kunne bli prøvd ut på for eksempel Solliheimen på Kråkerøy, som også har nærhet til høyskolen. Alt er imidlertid veldig prematurt. Først skal vi vinne valget, hevder ordføreren i valgkampmodus overfor Fredriksstad Blad.

Artikkeltags