Hittil denne høsten har Dyrebeskyttelsen Fredrikstad og Omegn måttet rykke ut seks ganger for å plukke inn katter som er igjen alene på campingplasser og hyttefelt – i tillegg til alle de andre oppdragene den frivillige foreningen har.

– En evig runddans

– Det er en evig runddans: på våren blir det født kattunger ute i det fri, som vi må ta oss av. På sommeren er det kattene som blir igjen når folk skal på ferie. Og på høsten er det kattene som blir igjen når folk har dratt hjem fra ferie. Nå er campingvogner og hytter tomme – og vi har nok å henge fingrene i, sier Mette Kvaleng i Dyrebeskyttelsen Fredrikstad og Omegn.

Blant camping- og hyttekattene Dyrebeskyttelsen har plukket opp i høst, er en kattemor med to kattunger på en campingplass på Hvaler og den nevnte kattungen på et hyttefelt i samme kommune. Kattungen på Kirkeøy var en tam krabat som villig oppsøkte en familie som bor på hytta si i en periode i høst og den ble dermed oppdaget og tatt hånd om av Dyrebeskyttelsen.

Kvaleng mener noe av problemet dreier seg om at enkelte skaffer seg katt i ferien, uten å ha planer for hva som skal skje med katten når ferien er over.

Begynner å mate katter

I tillegg mener hun en del katter som allerede tilhører noen andre sommer til hyttefelt og campingplasser fordi de blir tiltrukket av campinglivet og grillukta derfra – og treffer på campinggjester som begynner å mate dem. Da er det ofte gjort.

– Det finnes jo de som i beste mening begynner å hive til katten grillmat. Andre begynner å kjøpe kattemat og setter ut til katten. Det har vært flere tilfeller hvor privateide katter har flyttet inn på en campingplass. Det kan ofte gå bra når katten bor 500 meter unna og finner veien hjem selv når det ikke er mer mat å få. Eller er chippet, sier Kvaleng.

Problemet er altså ikke nytt for Dyrebeskyttelsen. For få år siden hentet de inn hele 15 katter fra et hyttestrøk i Enhuskilen. Katter har som kjent en tendens til å formere seg fort hvis de ikke er sterilisert eller kastrert.

Og budskapet fra Dyrebeskyttelsen til dem som tror at en katt klarer seg helt fint alene gjennom en vinter etter å ha blitt matet og kost med en hel sommer, er: Nei, de gjør ikke det.