– Det har vært litt av en utvikling siden vi holdt til i et uthus Onsøy og til vi nå har egen bil og eget bygg på Rolvsøy, sier Bjørn Jensen, som har vært aktiv i Dyrebeskyttelsen i Fredrikstad helt siden 2004, og leder siden 2006.

Se video: Dyremishandling kan koste deg 17.000 kroner. Artikkelen fortsetter under videoen.

Nærmere 100 dyr

– Da Dyrebeskyttelsen holdt til i Onsøy var det knapt nok plass til 15 katter. Nå har vi til enhver tid mellom 70 og 100 katter og andre dyr på Rolvsøy, eller plassert rundt i fosterhjem, sier Jensen.

Han opplyser at budsjettet for 2013 er på litt over én million kroner. Siden Onsøydagene er dette en femdobling.

Vi er blant Norges største dyrebeskyttelsesforeninger

– I dag er vi blant Norges aller største, frivillige dyrebeskyttelsesforeninger, sier han.

– Mest katter?

– Ja, men det er både skilpadder og fugler og hunder og mye annet også innimellom, men det er kattene som dominerer.

30 frivillige

Dyrebeskyttelsen i Fredrikstad har et 30-talls frivillige. Medarbeiderne holder liv i en toskifts  vakttelefon og har en egen redningsgruppe som rykker ut når det trengs.

Foreningen samarbeider jevnlig med både Fredrikstad kommune og politiet.

– Det er en omfattende jobb å drive med dyrebeskyttelse. Vi har mange frivillige, men for noen er det en for stor belastning å holde på med dette. Vi kommer jo i kontakt med mange saker som gjør sterkt inntrykk. Derfor slutter noen, og det hender at vi ikke alltid har nok folk. Vi ønsker oss gjerne fler, så det er bare å ta kontakt, sier Bjørn Jensen.

Selv har han alltid vært opptatt av dyr og dyrevelferd.

– Hjemme hadde vi hunder, katter, fugler, kaniner og slikt som mange har. Fra ungdommen av var jeg med på ringmerking på Akerøya og på Øra, og var i det hele tatt engasjert i dyre- og fuglelivet. Jeg ble med i dette frivillige arbeidet fordi det er frustrerende å se hvor dårlig enkelte behandler dyrene sine, sier han.

Likte ikke fargen på katten

– Mange underlige historier å arbeide med?

Vi har til og med berget en skilpadde på en parkeringsplass

– Ja, vi har til og med berget en skilpadde som var gjensatt på en parkeringsplass. Det er mange stygge historier også, og enkelte som kan irritere ganske kraftig.

– Som for eksempel?

– En mor ringte på vegne av sin datter og spurte om hun kunne få bytte bort katten sin i en annen, for datteren likte ikke fargen på den katten hun hadde. Når jeg hører sånt, får jeg problemer ...

Stri økonomijobb

– Du har jo lang fartstid fra FFK, er det en erfaring du trenger når du skal skaffe så mye som en million kroner å driver for?

– Ja, det blir jo mye av det samme arbeidet som i et idrettslag. Vi arrangerer to loppemarkeder i året, vi får penger fra Norsk Tippings Grasrotandelen, vi selger artikler via internett og andre steder, og alt det som er typisk for inntektsbringende tiltak i en forening.

– Men en stadig mer nødvendig jobb?

– Ja, det er altfor mange som ikke tar ansvar for dyrene sine. Det er frustrerende, men samtidig er det også givende å være med på å arbeide for dyrevelferd sammen med en flott gjeng, sier Bjørn Jensen.

Se video: Dyra vi elsker kan dø av influensa