Gå til sidens hovedinnhold

De har klart å skaffe 22.000 frivillige

Artikkelen er over 3 år gammel

Sykling med eldre på gamlehjem, innsats på Varmestua, dyrevernsarbeid og 42 andre oppdrag kan du i øyeblikket engasjere deg i som frivillig i Fredrikstad.

– Å bli frivillig er en vaksine mot ensomhet, sier Vanja Konradsen. Hun er prosjektleder for nettsatsingen frivillig.no, en både privat- og statsstøttet ordning, som utrolige 1300 frivillige organisasjoner nå benytter seg av.

45 lokale tiltak

Her kan du melde inn ditt prosjekt, og be om hjelp til å finne frivillige. Kreftforeningen bruker nettstedet. Røde Kors. Norges speiderforbund. Humanetisk Forening. Store og små lag, foreninger og tiltak.

– I løpet av de to årene vi har eksistert, har vi formidlet kontakt til 22.000 frivillige over hele landet, sier Konradsen.

Akkurat når denne artikkelen skrives, er det 45 foreninger eller dugnadstiltak i Fredrikstad som ber om hjelp gjennom frivillig.no.

Blant dem er for eksempel Varmestua i Fredrikstad, som trenger en spesiell type frivillige: «Vi ser etter personer som er sosiale og positive. Vi jobber med mennesker i aktiv rus, så det er viktig å vise raushet og medmenneskelighet», er oppfordringer her.

 

Innvandrer-mentor

Blant de andre prosjektene er enda ett som fokuserer på medmenneskelighet. Organisasjonen Catalysts står bak. Kjernevirksomheten er mentorarbeid og coaching rettet mot unge mennesker med innvandrerbakgrunn, og enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere.

Nå søker Catalysts etter mentorer i Fredrikstad, som kan arbeide med unge flyktninger.

– Dette prosjektet har allerede fått 10 frivillige, sier Vanja Konradsen, etter å ha sjekket sin database.

Mentorprogrammet lanseres i slutten av januar, og vil vare i seks måneder. Mentorene får opplæring og oppfølging underveis, og møter en ungdom med flyktningebakgrunn minst én gang i måneden.

 

Mange formål

Er du ikke frivillig fra før, eller leter etter noe å engasjere deg i, kan du bare velge og vrake.

Nettsiden frivillig.no er et sted der du som privatperson kan lete etter noe som passer deg, og melde deg på, eller du kan melde din forening eller ditt lag inn i systemet, opprette såkalte «oppdrag», og vips: Frivillige melder seg nesten helt sikkert på.

– Festivaler, idrettsarrangementer, frivillig arbeid for medmennesker, det fins ikke grenser for hva man kan gjøre, sier Vanja Konradsen.

– Siden dette prosjektet ble startet i 2015, har interessen bare økt. På frivillighetens dag 5. desember i år,  rundet vi  15.000 henvendelser, dermed nådde vi allerede da målet vårt for hele 2017, sier hun.

I alt har nettstedet mottatt 22.000 henvendelser i løpet av den tiden det har eksistert.

 

1.321 forespørsler

De 300 frivillige organisasjonene som står bak, utgjør samarbeidsforumet Frivillighet Norge, som igjen driver nettstedet frivillig.no. Arbeidet støttes økonomisk av Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB, Kulturdepartementet, Helsedepartementet og Oslo kommune.

Mange flere bruker det digitale rekrutteringsverktøyet: 1.314 organisasjoner er i øyeblikket registrert i databasen til frivillig.no - og det er akkurat nå 1.321 oppdrag som har forespørsler om hjelp fra frivillige.

– Hvorfor tror du så mange som 22.000 frivillige har meldt seg i dugnadens ånd gjennom de to årene siden oppstarten?

– De frivillige organisasjonene i Norge trengte et rekrutteringsverktøy. Det er jo ofte de som er med fra før som blir forspurt på nytt og på nytt, sier Konradsen.

– En undersøkelse viste at 79 prosent aldri er blitt spurt om å være frivillig, og halvparten av disse igjen kunne tenke seg å bli det, forklarer hun.

– Vi ville gjøre det attraktivt å bli frivillig, og vi er svært godt fornøyd med responsen sier prosjektleder Vanja Konradsen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.