Truls Torp - rebellen fra Øyenkilen

  Se den spektakulære dødsingen på Kongsten. Truls Torp, Edvard Lund, Sivert Lund, Andreas Kristensen og Isak Rafael Bjørshol deltar i videoen.

  Av
  Artikkelen er over 1 år gammel

  Truls Torp er dobbelt verdensmester i dødsing, men 18-åringen har fortsatt bena godt plantet på jorda. - Jeg håper jeg fremdeles synes det er fett å henge med gutta ved stupetårnet når jeg bikker 50, sier han.

  DEL

  Truls vokste opp i Øyenkilen, rett ved stupetårnet på Foten. Dermed lå forholdene til rette for halsbrekkende stunts og stup allerede i barndommen.

  – Jeg hang mye rundt der som liten tass og lærte meg fort å hoppe fra 5-meteren. Dessuten var det heller ikke langt til Kongsten hvor vi har 10-

  meteren, sier Truls, som stadig søkte nye utfordringer.

  – Etter noen år fikk jeg og kompisen min høre om at det skulle arrangeres VM i Oslo, hvor de skulle gjøre stunts fra 10-meteren i Frognerbadet. Vi visste ikke helt hva det gikk ut på, men da vi så de gutta ble vi overrasket. Det så helt klin kokos ut – men ikke minst så var det fett. Vi bestemte oss raskt for å delta neste år, sier han.

  Det hører med til historien at Truls ikke bare deltok, men han vant mesterskapet de to påfølgende årene.

  Rebellene i stupetårnet

  Truls trekker frem det gode miljøet blant dødserne som er en av årsakene til at han dyrker sporten. Samtidig legger han ikke skjul på at også adrenalinkicket lokker ham til stupetårnene.

  PÅ TOPPEN: Truls Torp elsker å dødse fra 10-meteren på Kongsten.

  PÅ TOPPEN: Truls Torp elsker å dødse fra 10-meteren på Kongsten.

  – Vi er på en måte de rebelske stuperne. Stuping og dødsing er helt to forskjellige grener med tanke på stilpoeng og utførelse – dessuten kan alle være med. Så lenge du hopper fra en viss høyde og ikke er redd for å lande på trynet så er det fett, sier han, som hevder at dødsing ikke er så farlig.

  – Det verste må være vintersesongen. Da er det iskaldt i vannet, sier han med et smil.

  Dødset fra 17 meter

  Farlig eller ikke, dødserne gjør stunt som får en vanlig tilskuer til å måpe av beundring. Truls husker godt da han dødset fra en lift i Haugesund.

  FRITT FALL: Det er spektakulært å se dødserne i fritt fall fra stupetårnet.

  FRITT FALL: Det er spektakulært å se dødserne i fritt fall fra stupetårnet.

  – Det var første dagen i sommerferien i 2017, og vi skulle ha dødseshow i pausen under en festival. De hadde en lift hvor vi kjørte de to første rundene, men da vi spurte engelskmannen som styrte den om han kunne øke høyden litt kjørte han den helt til topps. «We are at the top», sa han - og dermed dødset vi fra 17 meter foran 3000 tilskuere, sier Truls, som vil beskrive dødsing på følgende måte:

  – Det handler om å vise hvem som er sjefen fra 10-meteren.

  Dødsing

  Døds er en amatørsport som startet på 70-tallet og som er en avart av stuping. Det skilles mellom klassisk døds, hvor utøverne går ut i et horisontalt svev med armer og bein utstrakt i en x-formasjon til de treffer vannet, og fristil, hvor utøverne gjør forskjellige og fortrinnsvis meget halsbrekkende triks i svevet.

  Idretten er ikke registrert som en disiplin i Norges svømmeforbund. Det internasjonale dødseforbundet ble stiftet 7. mai 2011.

  Dødsing er noe som har blitt veldig stort de siste årene, og som bare blir større.

  Artikkeltags