Georg Apenes er død

Tidligere direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, er død, 76 år gammel.

Tidligere direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, er død, 76 år gammel.

Av , og
Artikkelen er over 3 år gammel

Tidligere stortingsrepresentant og direktør i Datatilsynet Georg Apenes er død, 76 år gammel, melder Dagbladet.

DEL

Dagbladet har fått opplyst fra Østfold Høyre at Apenes døde søndag.

Han var valgt inn på Stortinget for Høyre i tre perioder mellom 1977 og 1989. Der satt han i blant annet utenrikskomiteen og justiskomiteen.

Da han sluttet som stortingsrepresentant, tok han over som direktør i Datatilsynet etter Helge Seip, som var tilsynets første direktør. Apenes ble en markant leder fram til han gikk av med pensjon i 2010.

Apenes deltok ofte og gjerne i samfunnsdebatten, ikke minst om problemstillinger knyttet til informasjonsteknologi, særlig personvernet.

Personvern

Både i debatter og karakteristikker var Apenes kjent for å være frisk i ordbruken. Apenes var sterkt imot datalagringsdirektivet, som han kalte for «totalitært svermeri».

Datadirektøren mente det var liten vilje i Norge til å styrke personvernet, og han var særlig bekymret for universitets- og høyskolemiljøene.

Som pensjonist ble han styreleder i organisasjonen Digitalt Personvern, hvor han fortsatte arbeidet mot direktivet.

– Georg Apenes har hatt veldig stor betydning for personvernet i Norge. Det var han som i praksis etablerte personvernet som et stort nasjonalt anliggende her i landet, og med sine prinsipielle holdninger og retoriske kraft, var han høyt respektert i alle miljøer, sier Bjørn Erik Thon, Apenes' etterfølger i Datatilsynet, til Dagbladet.

Bildegalleri: Georg Apenes - 1940-2016:

Skribent og ridder

Georg Apenes arbeidet i mange år for å få oppklart saken om drapet på moren, Inger Johanne Apenes. Hun ble drept i 1978, og feil mann ble dømt i saken. Til slutt kom en tilståelse fra mannen som sto bak drapet.

Apenes var utdannet jurist og jobbet som journalist i Fredriksstad Blad på 1970-tallet, og han fortsatte å skrive. Det kom en rekke bøker og artikler fra hans hånd, og han var fast kommentator i flere aviser.

I 2010 ble Apenes utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Apenes var gift med Ingrid I. Willoch, høyrepolitiker og tidligere varaordfører i Fredrikstad.

– La oss håpe vi får flere av hans kaliber

Georg Apenes minnes fra flere kanter for sitt sterke engasjement og sine kunnskaper.

– Meget trist melding om at venn og tidligere kollega Georg Apenes har gått bort. Georg var kjennetegnet av integritet og solid verdiballast, skriver utenriksminister Børge Brende (H) på Twitter.

«En stor mann som har betydd mye både for Høyre og for personvernet har gått bort. Mine tanker går til familien.», skriver mosseordfører og vararepresentant til Stortinget, Tage Pettersen (H).

«Georg Apenes døde i går kveld. Han var en fest-taler. Han var en bauta i vennekretsen. Han var en sterk og nødvendig stemme i fellesrommet. Fred over hans minne.», skriver tidligere kinosjef i Oslo, Ingeborg Moræus Hanssen på Facebook. Hun vær en nær venn av Apenes.

Tidligere leder av Unge Venstre, Lars-Henrik Paarup Michelsen, arbeidet under Apenes i Datatilsynet. «Mine beste jobbminne har eg frå Datatilsynet - dei første åra med Georg Apenes som sjef. Opplevde han som både spiss og varm. Ein sjef ein var stolt av å jobbe for - som alle hadde meiningar om. Få andre har satt ord på viktigheita av privatliv og personleg integritet så godt som han. Norsk offentlegheit er fattigare utan Georg Apenes.», skriver han på Facebook.

«Vårt avholdte fagrådsmedlem Georg Apenes er død. Han vil bli dypt savnet av alle i Civita og av svært mange andre.», skriver Kristin Clemet, leder av tankesmien Civita, tidligere statsråd og stortingsrepresentant (H) på Twitter.

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) beskriver Apenes som en politiker, embetsmann og samfunnsdebattant med «stor personleg integritet.».  «Eg hadde gleda av å møte han ei rekkje gonger, som regel for å diskutere personvern. Apenes hadde eit usedvanleg sterkt engasjement for mindretalet sine rettar i møte med fleirtalet, for retten til å ha eit privatliv og for ein faktabasert samtale i møte med skremselsbasert retorikk. No er han ikkje lenger. La oss håpe vi får fleire, ikkje færre av hans kaliber framover. Kvil i fred.», skriver han.

Artikkeltags