– Det følger med et ansvar når du gir slike julegaver, mener Stefan Langva. Han er administrerende direktør i Codan Forsikring.

– Det ser dessverre ut til å være liten kunnskap om hvordan foreldre kan gjøre det tryggere for barna å bruke digitale hjelpemidler, fastslår Langva.

En undersøkelse YouGov har utført for forsikringsselskapet viser at kun 22 prosent kjenner godt til og bruker foreldrekontrollfunksjonen i nettleseren, og at bare 18 prosent har personverninnstillingene på høyeste nivå.

Kun 10 prosent sier at barna bruker barnevennlige søkemotorer som Kvasir Junior og Yahoo Kids. Kun 8 prosent har barnevennlige filtreringsprogram.

Mer enn halvparten av de spurte (52 prosent) har verken foreldrekontroll, barnevennlige søkemotorer, barnevennlig filtreringsprogram, personverninnstillinger på høyeste nivå eller andre tiltak som sikrer barna på nettet.

– Fra et beskyttet liv i nærmiljøet, åpner hele verden seg for barnet via nettet. Ofte får barn sitt første nettbrett når de er svært små, og mange får telefon rundt 8-10-årsalderen. Da bør foreldre ha kontroll over hva barnet ser på nettbrettet eller smarttelefonen, sier Langva.

Madeleine Schøyen Bergly er kommunikasjonsansvarlig i Elkjøp og Lefdal. Hun forteller at det ikke er noen tvil om at elektronikk er populært som julegave, og særlig spillkonsoller, nettbrett og mobiler.

– Vi finner mange slike produkter under juletreet og de topper salgslistene våre hvert eneste år, sier hun.

Bergly anbefaler å sette opp foreldrekontroll på mobil og nettbrett, men minner også om at man kommer langt med sunn fornuft.

– Når man skal lære barna nettvett, kan det være lurt å snakke med andre foreldre og ta opp temaet på skolen. Om man har felles retningslinjer, vil det være enklere for foreldrene å følge dette, samt lettere for barna å følge reglene, påpeker Madeleine Schøyen Bergly. (ANB)

8 gode råd til foreldre:

  • 1. Lag egne brukerkontoer for barna.
  • 2. Ha personverninnstillinger på høyeste nivå.

  • 3. Lær barna at passord ikke skal deles.

  • 4. Aktiver foreldrekontroll: Under innstillinger på mobil og nettbrett kan du finne «Restriksjoner». Her kan du for eksempel velge om barna skal ha tilgang til nettleser og kamera.

  • 5. Begrens innholdet barnet får opp: På for eksempel YouTube er det forholdsregler man kan ta. I appen kan du klikke på de tre kjente prikkene i høyre hjørne og åpne innstillinger. Velg «begrenset innhold-filtrering» og deretter «streng». Dette gjør at filmer som kan oppleves skremmende eller vulgære ikke kommer opp.

  • 6. Bruk Familiedeling om du bruker Apple-ID. Slik får du full kontroll på apper og annet som blir kjøpt. Det gjør det lettere både å følge med og ha muligheten til å slette apper og innhold du ikke ønsker barna skal se på eller spille på.

  • 7. Det er smart ikke å dele sitt Apple-ID-passord eller liknende, slik at du må godkjenne før et kjøp av en app.

  • 8. Lær barna gode vaner på nett: Pass på ordbruken, ikke del privat informasjon, si fra til en voksen du stoler på om uønskede hendelser og blokkér personer som er ubehagelige eller truende. (Kilder: Medietilsynet, Codan Forsikring, Elkjøp/Lefdal).