Gå til sidens hovedinnhold

– Det lukter vondt, det lukter gris

Artikkelen er over 8 år gammel

Du er ikke den eneste som synes at vårduften lar vente på seg.

For på lekeplassen i Kirkeparken i Fredrikstad rynker søsknene Simen (6) og Synne (4) Meland på nesen:
– Æsj, det er en rar lukt i luften. Det lukter gris! Gris som har rullet seg i lera! Kanskje den grisen har bæsja? undrer de seg.

Ønsker blomsterduft

Avføring, oppkast, fjøs eller gris? Vel, uansett hvordan man karakteriserer luften i Fredrikstad om dagen, kan man i hvert fall ikke si det dufter godt.
– Nei, det lukter vondt. Jeg synes det har blitt verre den siste uken, sier moren til Synne og Simen, Lise Meland.

Smørsyre dannes ved gjæring uten at luft er til stede. Det lukter som oppkast, veldig stygt.

– Det er vel fordi telen smelter nå som det blir varmere i været. Huff, våren burde ha luktet blomster i stedet.

– Når isen legger seg oppå planter, hindrer den både at oksygen kommer til og at avfallsstoffer slipper ut. Effekten er litt den samme som når man legger plastikk over noe.
Det sier Marit Jørgensen, forsker ved Bioforsk, til NTB.

Isbrann

– Plantene trenger oksygen for å ånde, og da bruker de opp det oksygenet som er til stede under isen. De får en ufullstendig ånding, og dette er skadelig for plantene, både på grunn av mangelen på oksygen, og på grunn av avfallsstoffene de selv slipper ut.

Lukten som følger av dette, skyldes smørsyre, forklarer hun til NTB. Det dannes ved gjæring uten at luft er til stede.
– Det lukter som oppkast, veldig stygt. Du kjenner det med en gang – en ekkel, råtten lukt, synes også Jørgensen.

Dette naturfenomenet kalles isbrann, melder NTB. Det er en konsekvens av en ustabil vinter. Dersom det setter seg tele i jorda, og det deretter kommer en mildværsperiode med regn og smelting, har ikke vannet noe sted å gjøre av seg på grunn av den frosne jorden. Dermed bygger isen seg opp.

Isbrann gir ikke bare en stinkende vår, den gir også mange bekymrede gårdbrukere:
– Isdekke er den viktigste årsaken til vinterskader i landbruket. Vi holder på å undersøke hvor mye dette vil utgjøre i avlingsskader i år, uttaler forskeren til NTB.

Kommentarer til denne saken