Det er Den Norske Turistforening (DNT) som arrangerer Kom deg ut-dagen over hele landet.

Her lokalt er Barnas Turlag i DNT Nedre Glomma som inviterer til vintermoro i Trøsken i Sarpsborg kommune.

Skirenn på kunstsnø

– I fjor hadde vi Kom deg ut-dagen i Fredrikstadmarka, men av gode grunner er det i år flyttet til Trøsken, sier Live Bratlie, leder i Barnas Turlag.

Der, ved Harehjellhytta, er det nemlig kunstsnø i skiløypa og i akebakken. Dermed er det duket for både skirenn og aking.

– Kom deg ut-dagen er en kjempemulighet for alle barn fra 0 til 100 år til å prøve seg på ski. Arrangementet er gratis, så alle kan delta, påpeker Bratlie.

På landsbasis er det 146 arrangementer i regi av Den Norske Turistforening søndag.

Det har aldri før vært så mange arrangementer på vinterstid i Kom deg ut-dagens elleve år lange historie. 

Lære om friluftsliv

– Dette er en «kom i gang-dag»! Det er en lavterskel-dag der man i trygge omgivelser kan teste ut ulike aktiviteter og få ny kunnskap om friluftsliv, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Målet med Kom deg ut-dagen er å gi en smakebit på alt det man kan gjøre i naturen og samtidig lære noe nytt.

I år har DNT særlig fokus på fjellvett med en egen natursti.  

– De reviderte fjellvettreglene som kom i fjor, er tilpasset til å gjelde hele året og alle slags turer. De ni punktene oppsummerer det viktigste man bør tenke på når man planlegger en tur, og det er kunnskap vi vil gi til flest mulig, uttaler Øveraas.

Han sier dette er noen av aktivitetene på Kom deg ut-dagen landet rundt:

– Skileik, hundekjøring, aking eller pinnebrødsteking. Alle vil finne noe de kan klare. Og det er nettopp mestringsfølelsen vi ønsker å gi videre til andre, slik at de kan ta turen ut på egen hånd neste gang.