Ønsker å flytte nazimarsjen til Gamlebyen

Slik så det ut da Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte gjennom gatene i Falun 1. mai i år.

Slik så det ut da Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte gjennom gatene i Falun 1. mai i år. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Før helgen fikk Den nordiske motstandsbevegelsen avslag på søknaden om å marsjere i Fredrikstad sentrum 29. juli. Nå skal en ny gruppe ha sendt inn en søknad om å gå i Gamlebyen samme dag.

DEL

Det er NRK Østfold som skriver at en gruppe ved navn Aksjons Ytrningsfrihet ønsker å gjennomføre marsjen i Gamlebyen istedenfor i sentrum. Ifølge kanalen har organisasjonen allerede sendt inn en søknad om å få gå på den andre siden av elven.

I søknaden begrunnes ønsket med at gruppen vil belyse viktige aspekter av ytringsfriheten. Aksjonsgruppen mener arrangementet, som de søker om å legge til Gamlebyen i Fredrikstad, vil ha interesse for flere.

Bak søknaden står Morten Lorentzen, som ved flere anledninger har demonstrert sammen med Den nordiske motstandsbevegelsen.

«Arrangementet vil inneholde en gjennomgang av kjernetemaet Ytringsfrihet ved forskjellige taler og appeller. Videre ønsker vi å foreta en liten spasergang i historiske Gamlebyen», skriver gruppen ifølge NRK Østfold.

Fryktet voldelige motdemonstranter

Ordenssjef hos politiet i Fredrikstad, Inge Jensen, uttaler følgende om søknaden til Fredriksstad Blad mandag morgen.

– Vi hørte om det på lørdag, men jeg har ikke sett noe ennå, skriver han i en sms.

Det var på fredag at politiet gjorde helomvending og likevel nektet gruppen å få gjennomføre demonstrasjon i Fredrikstad 29. juli. Avslaget ble begrunnet med at politiet fryktet voldelige motdemonstranter.

– Politiets informasjonsinnhenting viser at det er stor risiko for voldelig motstand og organiserte ordensforstyrrelser fra enkeltgrupperinger av motdemonstranter. Gitt det store antall mennesker som er ventet å oppholde seg i sentrum medfører arrangementet en uakseptabel skaderisiko for publikum, bygninger, kjøretøy og gjenstander, sier politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt til FB på fredag.

Protesterte på lørdag

Lørdag dukket også en liten gruppe demonstranter fra Den nordiske motstandsbevegelsen opp foran Rådhuset i Fredrikstad. Gruppen hadde gått gjennom gågata før de tok oppstilling foran rådhuset, noe som førte til at politiet fikk flere meldinger fra publikum som hadde observert dem.

– Dette er en markering som vi ikke anser som lovlig, så de fikk beskjed om å fjerne seg, sa innsatsleder Remi Kopperud i politidistrikt Øst.

Demonstrantene, som viste sin misnøye mot politiets avslag, ønsket ikke å uttale seg til Fredriksstad Blad.

– Vi har ingen kommentar til Fredriksstad Blad, sa den svensktalende mannen som fremsto som leder for demonstrantene.

Ulovlig markering: Det tok ikke lang tid før politiet dukket opp etter at en gruppe fra Den nordiske motstandsbevegelsen hadde tatt oppstilling utenfor Rådhuset i Fredrikstad lørdag.

Ulovlig markering: Det tok ikke lang tid før politiet dukket opp etter at en gruppe fra Den nordiske motstandsbevegelsen hadde tatt oppstilling utenfor Rådhuset i Fredrikstad lørdag. Foto:

Artikkeltags