Det opplyser ordenssjef i politiet, Inge Jensen, overfor Fredriksstad Blad tirsdag ettermiddag.

– Grupperingen har fått tillatelse fra politiet til å demonstrere, forteller Jensen.

– Ytringsfrihet

Han begrunner tillatelsen med den grunnlovsfestede retten til å ytre seg.

– Det skal ekstremt mye til for at vi kan nekte personer eller grupperinger å ytre seg i det offentlige rom. Dette er grunnlovsfestet, sier Jensen.

Det er flere uker siden en rekke medier fortalte at den nazistiske organisasjonen hadde søkt om å holde en antihomo-demonstrasjon i Fredrikstad. Parolen skal være «knus homolobbyen».

Det vil være første gang organisasjonen demonstrerer i Fredrikstad.

Varslet motdemonstrasjoner

Han vil ikke si noe om politiet frykter bråk i byen den aktuelle dagen.

– Det jeg kan si er at vi nå vil gå i gang med planleggingen av politiets arbeid denne dagen. Vi kommer til å hente inn kompetanse fra politidistrikt som har mer erfaringer med denne typen arrangementer, sier han.

Fredrikstad24 var først ute med saken. Lokalpolitiker Camilla Eidsvold (SV) har allerede oppfordret byens innbyggere seg til å ytre fredelig motstand mot gruppen. I et leserinnlegg i Fredriksstad Blad tirsdag skrev hun følgende:

La oss vise dem at når de er noen hundre, er vi titusen! For sammen er vi sterke, sammen er vi så ufattelig mye større.

Les hele innlegget her!

Bevegelsen har søkt om å få marsjere en viss strekning og har bedt om tillatelse til å holde appeller på Stortorvet. Dette må imidlertid godkjennes av kommunen, som etter hva Fredriksstad Blad forstår ikke har gitt tillatelse til dette foreløpig. Dette er imidlertid ikke bekreftet fra kommunehold.

Det har også fra andre hold blitt varslet en motdemonstrasjon. Medlem av Rødt Fredrikstad og initiativtager til motdemonstrasjonen «stopp nazistene», Dan André Syversen skrev følgende i et leserinnlegg da antihomo-demonstrasjonen ble varslet for noen uker siden.

Dersom politiet gjør som ved enkelte tidligere anledninger og slår ring om de voldsromantiske nazistene, så er jeg overbevist om at vi blir vitne til et kaos uten like den 29. juli. Det siste døgnet har vist at vi er mange godhjertede som ønsker en ikke-fysisk men effektfull motdemonstrasjon, men at det vil komme grupper og enkeltpersoner fra ytterpunkter fra begge sider er det ingen tvil om.

Les hele innlegget her!