Gå til sidens hovedinnhold

Venter 10.000 motdemonstranter under nazimarsj – massivt politioppbud ved svenskegrensa

Artikkelen er over 4 år gammel

Norsk politi kontrollerer grensa på Svinesund i forbindelse med nazimarsjen i Göteborg lørdag. Politiet frykter voldelige opptøyer mellom nazistene og mer enn 10.000 motdemonstranter.

Den nordiske motstandsbevegelsen, som tidligere har holdt demonstrasjoner i både Fredrikstad og Kristiansand, skal marsjere i Göteborg i dag, lørdag. Politi fra hele Sverige overvåker i dag det sentrale Göteborg da demonstranter fra Den nordiske motstandsbevegelsen skal marsjere gjennom byen. Det er ventet at mer enn 10.000 motdemonstranter skal gå ut i gatene, og politiet legger ikke skjul på at de frykter sammenstøt.

Fredriksstad Blad vet også at sju-åtte politipatruljer fra Østfold kontrollerer grensa på Svinesund lørdag morgen i forbindelse med demonstrasjonen.

Klokken 11 får Fredriksstad Blad rapporter om lange køer på Svinesund. Køen går fra tollstasjon på norsk side og over brua. Mange biler har blitt kontrollert.

Spesielt større kjøretøy som busser, bobiler og varebiler blir stoppet for kontroll, får FB opplyst.

Ifølge Göteborgs-Posten ønsker ikke politiet av å oppgi hvor mange tjenestemenn som er i aksjon under lørdagens demonstrasjon av taktiske årsaker. Men det er ventet at rundt tusen demonstranter fra DNM vil gå i marsjen.

Så sent som forrige lørdag demonstrerte et fåtall fra Den nordiske motstandsbevegelsen i Fredrikstad.

Lovlig demonstrasjon

Trolig vil det også komme demonstranter fra hele Skandinavia og fra andre europeiske land. Nazistenes demonstrasjon er lovlig, og veien de skal gå er endret flere ganger den siste tiden fordi man frykter bråk.

Nazimarsjen skjer samtidig med at jødene feirer jom kippur. Nazimarsjen i Göteborg blir avholdt ikke langt fra synagogen i byen. Ifølge FilterNyheter, som dekker demonstrasjonen tett, har myndighetene og kommunen satt politi, helsetjeneste og andre etater i sving for å sikre at marsjen ikke eskalerer.

Det er også hentet inn politiet fra hele Sverige, mener nettsiden å vite.

– De sier at én av fire svenske politibetjenter vil være her i morgen. Hvis det blir bråk, får nazistene bare enda mer oppmerksomhet. Derfor har vi kjærlighetsbombet hele ruta nå. I morgen holder vi oss borte, sier Cecilia Baggesen-Gyllunger fra Liberala ungdomsforbundet.

Norsk politi kontrollerer grensene

Det er også ventet at en rekke norske demonstranter tar turen til Göteborg lørdag.

Den norske delen av Den nordiske motstandsbevegelsen skriver følgende på sine nettsider.

«Demonstrasjonen kommer til å bli avholdt, og vil bli like massiv og episk som organisasjonen har lovet», står det.

Lørdag arrangeres det for øvrig en egen solidaritetsparade i Fredrikstad. Flere hundre personer er ventet å delta i det som ifølge initiativtagerne er en parade mot hat og for kjærlighet, inkludering og mangfold. Den marsjen begynner klokken 12 ved biblioteket i sentrum og avsluttes på Stortorvet med flere appeller klokken 15.00.

Kommentarer til denne saken