Det sier Jøran Hjelmesæth til Nettavisen.

Hjelmesæth er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitetet i Oslo. Han er en av Norges største eksperter på overvekt.

Kraftige priskutt

Han er lite fornøyd med at dagligvarekjede nok en gang har startet opp en priskrig på smågodt. Åtte dagligvarekjeder, inkludert Rema 1000, Kiwi og Extra, kuttet smågodtprisen med opp til det halve mandag. I helgen kuttet dessuten Coop Mega smågodtprisen til kun 30 kroner kiloen.

Hjelmesæth sier at mye godteri, selv i en kort periode, kan gi varig vektoppgang. 

– Internasjonale forskning tyder på at overspising av kalorier i en høytid kan føre til en halv til en kilo vektøkning pr. person i befolkningen, sier Hjelmesæth.

Gambler med barns helse

Han understreker at slike vektøkninger ikke nødvendigvis forsvinner i etterkant.

– Vi kan spøke med ting som smågodtkrig, men sannheten er at overvekt og fedme fører til økt risiko for hjerte- og karsykdom og en tidlig død. Det er veldig alvorlig. Det er synd at dagligvarekjedene gambler med barns helse gjennom å nærmest gi bort smågodt, sier Hjelmesæth.

Han mener det eneste som kan stoppe slike smågodtkriger i fremtiden er å øke skattene på sukker og usunn mat. Det er allerede i dag en sukkeravgift på over tjue kroner på smågodt.

– Ved økte skatter blir det enda dyrere for kjedene å ha slike smågodtkriger. Samtidig bør man redusere prisen på sukkerfrie og sunne varer. Det er også hva Verdens helseorganisasjon anbefaler, sier Hjelmesæth.

Ikke så bekymret

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i Helse- og omsorgsdepartementet understreker at det ikke er så bekymret for sukkeret ved høytider og spesielle anledninger. 

– Det er det vi spiser hver dag som har størst betydning for helsen vår. Selv om dette først og fremst er et spørsmål for foreldrene, er det viktig med tilrettelegging for sunne valg. Både barnehager, skoler og nærmiljø og fritidsaktiviteter har alle en rolle her, skriver Bjerke i en mail til Nettavisen.

Hun synes ikke økt sukkerskatt er en god idé.