Informasjonssjef Tommy Gaustad i Digitalradio Norge/Radio.no har det siste året vært på turne land og strand rundt for å informere radiolytterne om DAB (Digital Audio Broadcasting, digital radio).

Radio.no drives av Digitalradio Norge, som eies av NRK og P4-gruppen.

– Det er fortsatt mange som trenger hjelp, så vi vil fortsatt oppholde oss i regionen noen uker til, sier han til Østlandets Blad.

Ikke vanskelig

Gaustad og fem andre medarbeidere i Radio.no har delt på oppgaven om å reise Norge på kryss og tvers for å informere om den nye radiohverdagen. I tillegg har folk fra kringkasterne vært med på turneen.

– DAB er ikke vanskelig, bare litt andereledes, mener han.

Treffer dere mange irriterte radiolyttere som nå må kaste FM-radioen sin?

– Mange tror vi bare møter sinte folk, men det gjør vi ikke. Vi møter mange som er glad i høre på radio. Engasjerte, ja, men ikke først og fremst motstandere av digital radio. Det finnes DAB-adaptere, så du trenger ikke kaste FM-radioen, om du ikke ønsker det.

Informasjonssjefen regner med at to tredjedeler av dem som har kommet innom, den etter hvert så kjente turkise campingvognen, er bilfolk som lurer på hvordan de skal få DAB i bilen og hvor det er dekning. De resterende lurer på om det er håp for FM-radioen de har hjemme.

– Alle som har problemer får hjelp av oss. Opplever du problemer, er det bare å ta kontakt, så hjelper vi deg, oppfordrer, Gaustad.

 

Fortsatt mulig å høre på FM

Selv om du mister lyden på de største radiokanalene, er det fortsatt mulighet til å lytte på det gamle nettet – også etter onsdag.

Om lag 200 lokalradioer får anledning til å fortsette å sende på FM i fem år etter nasjonal FM-slukking. P4 og Radio Norge har fått lov til å sende på FM frem til 8. desember.

Radio Metro Follo fortsetter også på FM-nettet på FM 99

Kritisk til DAB

Knut Tønnes Steenersen har jobbet i radio i 30 år, bl.a. NRK, P4, Radio Oslofjord, Jærradiogruppen og de siste fem årene som salgssjef i Radio Metro. Steenersen er også aktiv FrP-politiker, og FrP var det eneste partiet som viste markant motstand mot å slukke FM-nettet og tvangsinnføre DAB de gangene saken ble behandlet i Stortinget.

– Det har vært mange misforståelser om hva som skjer med FM-nettet. Det som ikke er riktig er at alle radiostasjoner forlater FM, og at man må ha DAB-radio i bilen. Radio Metro Follo fortsetter sine sendinger på FM, sier Tønnes Steenersen som de siste fem årene har jobbet som salgssjef i Radio Metro.

– Jeg har vært i denne bransjen i 30 år, og jeg må si at tvangsinnførsel av DAB er det dummeste jeg har opplevd. De store radiokanalene og myndighetene ville altså at vi i Norge skulle kaste 20 millioner FM-radio og at alle måtte anskaffe seg DAB-radio. Det er ikke noe galt med disse 20 millionene radioapparater og det er heller ikke noe galt med FM-nettet.

Han mener det er mye galt med DAB-nettet.

– Jeg har blant annet opplevd at det ikke er DAB-dekning mellom Ski og Langhus og midt i Ski sentrum. Det er heller ikke god nok DAB-dekning innendørs i Ski, hevder Tønnes Steenersen.

– Det som skjer nå vil gi et etterlengtet men fortjent oppsving for lokalradio. Denne bransjen har alltid slitt med dårlige rammevilkår, men har selv valgt å forbli på FM noe jeg tror vil være en stor fordel.

Digitalisering av radio ble vedtatt av Stortinget i mai 2011.

Fordelen med DAB, fremfor FM, er at Norge går fra fem riksdekkende kanaler til 30. I tillegg slipper du skurrelyd i radioen. Enten har du dekning eller så har du ikke. DAB-teknologien aksepterer svakere signaler enn hva FM krever.

Adapter til FM-radio

Et alternativ for å unngå å måtte investere i nye radioer, er å bruke nettradio. Da kan du ente bruke bluetooth eller aux-kabel og sende lyden fra telefonen og ut i rommet via den gamle radioen eller bare via en ekstern høyttaler. Selv om nettradio kan fungere godt hjemme, kan det fort bli dyrt å basere seg på mobilt bredbånd i bilen. Da bruker du mobildata for å laste ned lyden.

Staten mener DAB-nettene gir bedre dekning enn FM langs hele veinettet. Alle veitunneler som har FM i dag skal ha DAB-dekning innen slukking av FM.

Om du ikke slår på service following på DAB-radioen i bilen, risikerer du å miste mottaket av en radiokanalen du hører på. Du kan også ende opp med å høre på feil region. Det vil si at du lytter på NRK-Buskerud istedenfor å få inn østlandssendingen i Follo. I enkelte radioer kan funksjonen også hete DAB to DAB eller kanalforfølgelse.

Det finnes to riksdekkende DAB-nett: NRKs og et kommersielt nett. Det kommersielle nettet (P4, Radio Norge med flere) har noe mindre dekning enn NRKs nett.

Sverige har bestemt seg for å droppe overgangen til DAB-radio inntil videre.

Lytterne flytter til DAB

Det digitale radioskiftet gjennomføres regionvis i 2017. I første slukkeregion, Nordland, ser man allerede nå at radiolyttingen har stabilisert seg på samme nivå som i fjor. Tall fra Cati-undersøkelsen andre kvartal 2017 viser at 64,2 prosent av innbyggerne i Nordland hører radio daglig, mot 64,8 prosent samme periode i fjor.

Digitalradioundersøkelsen som kartlegger digitale brukervaner, viser også lytterne først og fremst velger DAB-radio i overgangen til digital radio. 84 prosent av alle husstander har nå en aller flere DAB-radioer, det tilsvarer om lag 4,75 mill. DAB-radioer totalt. Av disse befinner 1,25 millioner seg i bil, skriver radio.no i en pressemelding.

Slukkingen av det riksdekkende FM-nettet skal avsluttes i Troms og Finnmark 13. desember. Når FM-nettet slukkes, blir Norge første land i verden uten FM-bånd.