Bystyret: Vannscooter-regler delte bystyret

NEI TIL FRISLIPP: Klar beskjed fra bystyret om regjeringens forslag til nye regler for vannscooter: Nei!

NEI TIL FRISLIPP: Klar beskjed fra bystyret om regjeringens forslag til nye regler for vannscooter: Nei! Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det var klare fronter i bystyret da regjeringens forslag om å oppheve vannscooterforskriften kom på bordet.

DEL

– For Høyre er likeverdig behandling på sjøen et viktig prinsipp, enten man bruker dette kjøretøyet, seiler eller kjører båt. Regelverket i dag er utformet slik at det er vanskelig å håndheve det; det tar hensyn til noen interesser, men ikke til alle. Med denne endringen vil kjøring med dette middelet være regulert på linje med andre kjøretøy, sa Njål Benkestoch Gustavsen (H) da regjeringens forslag om å oppheve vannscooterforskriften torsdag var på høring i bystyret.

Vil gjøre det lettere å kjøre

Regjeringen vil gjøre det lettere for folk som vil kjøre vannscooter ved å fjerne den nasjonalt fastsatte særreguleringen for bruk av vannscootere.

Da forbudet mot bruk av vannscootere ble opphevet i 2013, ble det isteden fastsatt et eget for bruk av vannscootere. Blant annet må vannscooterførere holde seg minst 400 meter fra land til havs og minst 500 meter fra land i ferskvann. Rådmannens forslag til uttalelse fra Fredrikstad kommune er å si nei til forskriften.

Det var det mildt sagt ikke alle som var enige i. Under debatten delte bystyret seg med Frp og H på den ene siden, og de andre partiene på den andre siden. Flere hadde sterke motforestillinger mot å løsne på regelverket.

- Dette er livsfarlig

– Njål sammenligner vannscooter med andre fartøyer. Det er greit så lenge en vannscooter går rett frem og er forsiktig i fremferden. Det jeg opplever er lek og bajasskjøring. Det er farlig – derfor forbud mot denne aktiviteten i strandnære områder viktig. Vi som har opplevd å se bajasskjøring har en annen holdning enn departementet legger frem. Dette er livsfarlig og må settes grenser for, sa Hans Ek (Sp).

- Vi har noen få måneder i året hvor vi kan ligge på Foten, på Hvaler eller på andre steder og nyte en viss form for stillhet og ro. Det kommer noen hurtiggående båter, riktignok, men de kjører ofte rett forbi. De går ikke rundt og rundt, slik en vannscooter gjør. La oss for alles skyld beholde de små stundene av fred, sa Camilla Eidsvold (SV).

- Skulle gjerne lagt ut tømmerstokk

Lengst i motstanden mot vannscootere gikk Pensjonistpartiets Erik Siemens Larsen:

– Vannscooter er et nymoderne leketøy i mine øyne. Jeg er så heldig at jeg har hytte kloss i vannkanten med et smalt sund på utsiden. Når de kommer i 20–25 knop på utsiden der, skulle jeg gjerne lagt ut en tømmerstokk. Men da blir jo jeg straffet. Forslaget som er kommet er helt på trynet, sa Larsen – som raskt ble irettesatt av ordføreren for språkbruken.

Også Jorulf Laabak (H) forsvarte sin egen regjerings forslag til å droppe vannscooterforskriften.

– Det er ikke snakk om frislipp, sa Laabak, som pekte på flere forskrifter og regler som han mener burde regulere vannscooterkjøring.

Sa nei til forslaget

– Hvis Ek har sett bajasskjøring inne på strendene, er det rett og slett ikke lov. Dessuten er Norges land ulikt med ulike terreng og ulike hensyn rundt om i landet. Da mener vi det er rett og rimelig at hver enkelt kommune skal kunne gjøre sine vurderinger om hvorvidt det skal være lov eller ikke å kjøre fartøy i sine miljøer, fortsatte han.

Regjeringens forslag innebærer at hver enkelt kommune kan vedta egne regler om vannscooterkjøring.

Men Fredrikstad kommune endte med å si nei til forslaget mot stemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet.

Artikkeltags