Hittil i år kan Fredrikstad Næringsforening telle 22.630 passeringer i snitt på en vanlig lørdag. Til sammenligning var snittet for samme periode på lørdager i 2016, 16.629.

Øker antall besøkende

– Det betyr at i snitt har vi en økning i passeringer i sentrum på lørdager fra 2016 til 2017 på litt over 36 prosent, forteller sentrumsleder Stine Ferguson.

I august økte trafikken i sentrum med 50 prosent på ByLørdagene, men nå har det på noen ByLørdager blitt målt opp til 69 prosent flere mennesker i sentrum enn på en «vanlig» lørdag. Det er gruppa som består av 12 personer fra næringene i byen fornøyd med.

– Fredrikstad sentrum øker sitt omdømme og vekst fra måned til måned, sier Ferguson.

– Med såpass mange nye butikker, Torvbyen,  serveringssteder, gratis parkering og gratis ferge, er vi igjen et svært godt handelsalternativ til kjøpesentrene utenfor sentrum. Det er innholdet i et bysentrum som gjør et sentrum attraktivt. Nye spennende butikker kombinert med gode handelsopplevelser gjør at folk igjen ønsker å bruke byen. På Bylørdagene toppes dette med mange aktiviteter og det gjør at byen fylles med folk.

Populære dager

Første ByLørdag gikk av stabelen i 2013, og planlegges av en gruppe på 12 personer. Dette er representanter fra Torvbyen, sentrumsbutikker, Fredrikstad Næringsforening, Stjernen, FFK, kinoen og serveringsbransjen, samt én person fra markedsavdelingen i Fredriksstad Blad.

– ByLørdagene er satt ut fra handelsmønster, og planlegges til de utvalgte dagene vi mener den vil ha størst effekt. Vi oppfordrer aktører til å legge aktiviteter til disse dagene for å skape maksimal effekt og vinn – vinn for alle som er med, forteller Ferguson.

Hva er det som trekker folk til byen på akkurat disse dagene?

– Vi har samlet oss om å skape byfest på ByLørdagen der ulike aktører som ønsker aktivitet i sentrum får utfolde seg. ByLørdagsgruppa samler sammen initiativ fra ulike aktører. Slik får vi en bred miks av aktiviteter som retter seg mot både barn, ungdom og voksne.

Bildeserie

Se bilder fra Bylørdag i sentrum

 

Flere festlørdager

Det at ByLørdagene er så populære sikrer at det blir flere i fremtiden, men gruppa vet å begrense seg.

– Vi har bestemt at fire ganger i året på utvalgte dager er akkurat passe med tanke på til det høye aktivitetsnivået som finnes i Fredrikstad sentrum i dag. Neste ByLørdag er 19. august, og da er det utrolig mange idrettsarrangement i sentrum, så dagen vil være preget av idrett. Det er i tillegg rett før skolestart så det er god handelsdag som vi tror vil trekke mange til byen, avslutter Ferguson.