Som Fredriksstad Blad har skrevet flere ganger, endres hele bussrutetilbudet 25. juni. Overgang fra minibuss til Flexx-tilbud er en av endringene.

Frem til nå har åtte strekninger i Fredrikstad vært trafikkert med minibuss. Eksempler er rute 380 til Svenskeberget og 385 til Kringsjå.

De åtte rutene skal erstattes med to; 707 Flexx By Fredrikstad sentrum og 719 Flexx By Kråkerøy.

Til sammen får de 30 stoppsteder.

Se full oversikt nederst i artikkelen.

Må bestilles

– Hvorfor forsvinner minibussene?

– Flere avganger har hatt få eller ingen passasjerer. Vi har aldri vært i nærheten av å kunne forsvare de bussrutene, svarer Lars Erik Haug, trafikksjef i Østfold Kollektivtrafikk.

– Flexx er et rimeligere tilbud for oss. For når ingen bestiller, kjører ikke bussen. Konseptet Flexx er faste linjer til faste klokkeslett, men bussen går bare hvis noen har bestilt. Det er forskjellen fra vanlig busstilbud; at man må bestille på forhånd, senest en time før avgang.

– Kjører bussen også hvis det bare er én person som bestiller?

– Ja, fastslår trafikksjefen.

Linje 707 Flexx By skal gå fra Fredrikstad bussterminal hver time i tidsrommet 9.30-15.30 på hverdager og 9.30-14.30 på lørdager. Den kjører over St. Hansfjellet, opp Bjørndalen, om Åsebråten, Bryggerifjellet og Bydalen.

719 Flexx By får avgang fra bussterminalen hver time fra klokken 10 til 16 på hverdager og fra 10 til 15 på lørdager. Den går til togstasjonen og biblioteket før den kjører over til Kråkerøy.

Til sammen kan disse to busstilbudene dermed ha 26 avganger i uken hvis det er ønske fra de reisende om det.

Gratis i ett år

Trafikksjefen påpeker at erfaringene fra Sarpsborg, hvor Flexx By har eksistert en stund, er gode. Det er hovedsakelig eldre som benytter seg av ordningen, og de skal være svært glade for tilbudet, ifølge Haug.

– Det ble jo ramaskrik da minibussene forsvant i Sarpsborg. Men nå er de mer fornøyd med Flexx enn bussen. Det er lettere å komme inn og ut, og sjåførene har bedre tid og kan hjelpe til med bæreposer og rullatorer.

Fra 1. mai koster det heller ingenting å bruke Flexx-tilbudet. Fylkespolitikerne har vedtatt en prøveperiode på ett år.

I tillegg til Flexx By kommer to nye tilbud i utkantområdene:

Flexx linje 714 skal kjøre strekningen Engelsviken-Manstad-Lervik-Saltnes-Tomb-Karlshus. Her blir det bare avgang på hverdagene, to på morgenen og tre på ettermiddagen.

Flexx linje 718 går fra Råde stasjon via sykehuset på Kalnes til Grålum. Begge veier er det tre avganger på hverdager og fire på lørdager.

Buss hjemmefra til frisøren

Flexx-linje 716 fortsetter å gå som i dag, på strekningen Karlshus-Missingmyr-Kirkestien (Rolvsøy). Her er det tre avganger hver vei på hverdagene.

Også Åpen Flexx i Råde og på Hvaler videreføres. Denne tjenesten ligner på taxi og har ikke faste stoppsteder som de andre Flexx-bussene.

«Du kan bli hentet hjemme og reise f.eks. til butikken, frisøren eller besøke naboen, og du kan også bli kjørt hjem igjen», lyder informasjonen på nettsiden flexx.no.

– Bor man inntil to kilometer fra hovedlinjen, kan man hentes og leveres på en gitt adresse. Da legger man inn adressen man skal reise fra og til når man bestiller, forteller Lars Erik Haug.

Åpen Flexx opererer bare innenfor kommunegrensen og innenfor et gitt tidsvindu.

I Råde er det fra 9 til 12.30 mandag-lørdag og fra 17 til 21 tirsdag og onsdag. På Hvaler er tidsrommet 9–13 fra mandag til fredag og 15–20 fra tirsdag til torsdag.

Lite brukt nattbuss

– Vi håper at folk vil se fordelene med Flexx-tilbudene våre. Det hadde også vært hyggelig om flere ungdommer brukte Flexx natt. Det er dessverre altfor lite brukt, sier Haug med henvisning til de tre busslinjene for ungdom mellom 16 og 24 år.

Flexx natt 711, 712 og 713 går fra Fredrikstad sentrum til Torsnes/Skjærviken, Gressvik/Engelsviken og Veum/Nylende i helgene. Det koster 50 kroner.

– Hvordan markedsfører dere Flexx-ordningene?

– Vi har en egen nettside. Vi bruker Facebook og har en god del kinoreklame. Vi har også vært rundt i lag og foreninger for å fortelle de eldre om de nye tilbudene. Og vi har lagt informasjonsbrosjyrer i postkasser, sier Haug.

PS: Flexx-bestilling kan gjøres på nettet eller telefon.

PPS: Rute 390 Holmen-Fjeldberg fortsetter som minibuss.

Stoppstedene til Flexx By

Flexx By Fredrikstad sentrum, linje 707:

Fredrikstad bussterminal

Frøyas gate

Valhalls gate

Sjømannsgate

Sembs gate

Bjørndalsveien 29

Bjørndalsveien 49

Fossumveien

Glemmen vgs.

Åsebråtveien

Åsebråttunet

Bryggerifjellet

Kringsjå snuplass

Skytterveien

Bydalen

Utsikten

Lahellemoveien

Flexx By Kråkerøy, linje 719:

Fredrikstad bussterminal

Fredrikstad stasjon

Biblioteket

Kråkerøy super

Solliheimen

Gaupefaret

Ulvedalsåsen

Folkvang

Møllerodden

Svenskeberget

Fuglevik Li Snuplass

Fuglevik platå

Fuglevik indre

Skogveien/Veidegrenda