De to tøffe damene snakker sammen som om de har kjent hverandre i flere år, men det er knapt en måned siden de møttes for første gang. Da snakket de sammen i sju timer.
LES OGSÅ: Råde og Rygge får kreftkoordinator
Alene etter behandling
– Det er ikke mulig å beskrive hvor mye det har betydd for meg at vi ble kjent, sier Henriette Olausen.
Det nærmer seg ettårsdagen for dagen hun fikk beskjed om at hun hadde brystkreft. Siden det har hun gått gjennom tøffe behandlinger, og hun har fjernet et bryst. Hun forteller at erfaringene hun har hatt med Sykehuset Kalnes har vært formidable, men at man føler seg alene etter behandlingene.
– Når du går ut den døra er du alene. Det er ikke noen som viser deg hvordan du best sminker deg når vipper og bryn forsvinner, og det er ingen som forteller deg hvor du kan kjøpe en brystprotese. Dette er ting vi har funnet ut hver for oss ved tilfeldigheter. Hadde vi kjent hverandre tidligere er dette ting vi kunne tipset hverandre om og hjulpet hverandre med.
LES OGSÅ: Kommuneoverlegen anbefaler alle jenter å ta denne vaksinen
Vanskelig å få kontakt
Henriette forteller at da hun fikk brystkreft følte hun at hun var den eneste 32-åringen i byen som ble rammet. Det var vanskelig å finne andre på sin alder som man kunne snakke med. Det samme gjelder Ingunn, og de mener noen må gjøre det lettere å komme i kontakt med damer som har opplevd det samme som de har.
I Fredrikstad kommune er Laila Hamre kreftkoordinator. Hennes jobb er å snakke med, og veilede, de som blir rammet av kreft, men det er opp til pasientene å ta kontakt. De unge damene forteller at det var gjennom henne de møttes.
– Vi hadde begge uttrykt at vi ville møte noen på vår egen alder som har opplevd dette, og hun satte oss i kontakt med hverandre, sier Ingunn.
LES OGSÅ: I år er fokuset på arvelig kreft
Ønsker likesinnede
Utover kreftkoordinatoren er det den lokale Brystkreftforeningen i Sarpsborg, Fredrikstad og Halden som arrangerer møter for kvinner som blir rammet av sykdommen.
– Brystkreftforeningen gjør mye bra, men det er vanskelig å komme til informasjon om ting som skjer dersom man ikke kjenner til den fra før av, sier de to.
– I tillegg er det stort sett eldre damer som befinner seg på et litt annet sted i livet som kommer på møtene, sier Henriette.
– I denne situasjonen vil man komme i kontakt med noen man kan kjenne seg igjen i.
LES OGSÅ: Fra cellegiftkur til 9. plass i Oslo Maraton på fem måneder
Vil skape en møteplass
Det damene aller helst skulle hatt er et Vardesenter, likt det som finnes på Radiumhospitalet. Det er en kafé, og et samlingssted, der alle som er rammet av kreft kan komme for å møtes når de selv ønsker det. Til å begynne med nøyer de seg med kafébesøk.
– Vi vet at det sitter andre der ute som ønsker seg det samme som vi ønsket oss. Det tok lang tid, men vi fikk noen å snakke med til slutt. Nå er det Ingunn jeg ringer om det skjer noe, og vi snakker sammen nesten hver dag, sier Henriette
– Det å snakke med noen som har vært gjennom det samme som en selv tror jeg er noe alle trenger på et tidspunkt i behandlingen, legger hun til.
Om man er i, under, eller ferdig med behandling har ikke noe å si. Det damene ønsker er å skape noe som kan bringe unge damer sammen for å dele erfaringer og stille spørsmål uten å føle seg utenfor.
– Når man får kroppen full av gift er det ikke bare kreftcellene som dør, sier Ingunn.
– Det påvirker hele kroppen, også ting som ikke synes fra utsiden. Hjernen jobber litt saktere, og ofte kan man falle ut fra samtaler. Vi vil skape et sted der man ikke trenger å bekymre seg for ting som dette.
LES OGSÅ: Skal tatovere opererte bryster
Møtes mandag
Starten på damenes prosjekt går på mandag. Da arrangerer Brystkreftforeningen i Sarpsborg, Halden og Fredrikstad kafé på Quality Coffee og Bar i Fredrikstad klokken 12.00. De håper så mange damer under 40 år som mulig møter opp så de kan diskutere tid og sted for sine egne møter
– Vi vil ha noen å snakke med, drikke kaffe med, gå på kafé med og kanskje gå en tur med, sier de.
– Det eneste vi trenger er å bestemme tid og sted. Verre enn det er det ikke. Vi må bare komme i kontakt med noen som kan tenke seg å møte opp.
LES OGSÅ: Dina lot håret gro i tre år- nå blir det parykk til syk 4-åring