Disse jentene har vært gjennom brystkreftbehandling – nå vil de treffe flere i samme situasjon

SAMLES: Brystkreftforeningen - Under 45 Sarpsborg, Fredrikstad og Halden møtes til uformelle samlinger hver måned. Fredag kveld var en liten gjeng samlet for å gå på show på Blå Grotte i Fredrikstad. (Foto: Privat)

SAMLES: Brystkreftforeningen - Under 45 Sarpsborg, Fredrikstad og Halden møtes til uformelle samlinger hver måned. Fredag kveld var en liten gjeng samlet for å gå på show på Blå Grotte i Fredrikstad. (Foto: Privat)

Artikkelen er over 1 år gammel

Brystkreftforeningen for kvinner under 45 år er oppe og går i Østfold, og nå ønsker de å komme i kontakt med flere potensielle medlemmer.

DEL

For to år siden skrev FB om Henriette Olaussen og Ingunn Lieng som savnet et sosialt tilbud for unge som rammes av brystkreft. De følte at tilbudene som fantes ikke passet for dem, og valgte å ta saken i egne hender. I samarbeid med Brystkreftforeningen Sarpsborg, Fredrikstad og Halden startet de en gruppe for jenter under 45 år som er rammet av brystkreft, og i dag har de nesten 30 medlemmer fra hele Østfold.

Men det er stadig plass til flere.

Unikt tilbud

– Det vi har skapt i Østfold er ganske unikt, og vi vet at det er mange som har glede av og behov for et slikt tilbud, sier Ingunn Lieng.

For få uker siden var hun på den årlige samlingen til den landsdekkende gruppen «Brystkreftforeningen – under 45» på Norefjell. Der møtte hun kvinner fra hele Norge som ønsker å skape et tilbud til unge brystkreftpasienter i sitt område.

– Mange snakket om å starte lokallag og jeg satt bare å tenkte at det er jo akkurat det vi har fått til i Østfold. Jeg ble veldig stolt, og ønsker at flere skal få glede av tilbudet, sier Lieng.

ENGASJERT: Ingunn Lieng (i midten) og Henriette Olaussen (t.h.) startet opp gruppa for brystkreftrammede i Østfold under 45 år for to år siden. Alice Berger (t.v.) var den første som ble rekruttert i gruppa som i dag har nesten 30 medlemmer.

ENGASJERT: Ingunn Lieng (i midten) og Henriette Olaussen (t.h.) startet opp gruppa for brystkreftrammede i Østfold under 45 år for to år siden. Alice Berger (t.v.) var den første som ble rekruttert i gruppa som i dag har nesten 30 medlemmer. Foto:

Hjelper hverandre

Gjennom facebooksiden «Brystkreftforeningen – Under 45 Sarpsborg, Fredrikstad og Halden» hjelper jentene hverandre med å svare på spørsmål, og med jevne mellomrom møtes de for å være sosiale og snakke om det man kanskje ikke alltid er komfortable å snakke med andre om; kreften.

– Brystkreftforeningen er et flott tilbud til alle som er rammet av brystkreft, men mange av medlemmene der befinner seg i en litt annen livssituasjon enn det vi under 45 år gjør. Vi har gjerne barn, og jobb, eller kanskje noen studerer. Problemene som dukker opp er litt andre enn de godt voksne damer sliter med, og da er det godt å ha noen likesinnede å snakke med, sier Lieng, og forteller at kreft ofte blir tema når de møtes.

– Det blir mye snakk om behandling og senskader. Problemer med å komme tilbake i full jobb, økonomiske problemer, frykten for å bli ufør, rekonstruksjon av bryst og ting som seksualitet og familieliv er ting det kanskje er lettere å snakke med andre i samme situasjon om.

Gull verdt

Med økonomiske midler fra moderforeningen har de arrangert flere treff, og fredag kveld var de på komiker Jonas Kinge Berglands show «Dr. Bergland bryter taushetsplikten» på Blå Grotte.

Lene Sulusnes fra Sarpsborg er en av dem som har blitt med i foreningen. Hun sier det å ha en slik møteplass betyr mye.

– Det er noe annet å snakke med andre som har vært gjennom det samme, og for meg har det blitt viktig å kjenne at noen kjenner seg igjen i det du forteller, sier hun.

Sulusnes har det siste året jobbet 40 prosent, og forteller at det å ha et tilbud som er tilpasset jobb og familieliv er mye verdt.

– Vi møtes helt uformelt på en kafé eller noe lignende på kveldstid, og alle som vil kan møte opp. Dem som vil kan si noe, men det er også lov å komme og bare være med, forteller hun.

Ønsker flere medlemmer

Nå ønsker den glade gjengen med jenter å få flere medlemmer i den eksklusive klubben, og selv om navnet på foreningen ikke tilsier det er alle jenter i Østfold velkommen.

– Vi er en gjeng jenter, ikke damer eller kvinner, med kort hår som møtes og gjør noe hyggelig sammen. Det blir det mange fine treff av, og alle som har hatt eller har brystkreft er hjertelig velkommen til å melde seg inn i facebookgruppa, avslutter Lieng.

Artikkeltags