Gå til sidens hovedinnhold

– Gjør det vanskeligere for norske produsenter

Artikkelen er over 4 år gammel

Anders Brynildsen mener økt sukkeravgift vil føre til mer grensehandel og dårligere konkurransevilkår.

Anders Brynildsen er daglig leder i Brynild Gruppen AS. Han mener den nye økningen i sukkeravgiften fra regjeringen er konkurransevridende og gjør det vanskeligere å være godteriprodusent i Norge.

– Vi er selvfølgelig overrasket over at regjeringen nær dobler avgiften på bare deler av sukkeret som spises i Norge, sier Anders Brynildsen.

– Prisene på godteri og brus vil øke

Sjokolade- og sukkeravgiftenligger ifølge Brynildsen før endringen på rundt 20 kroner per kilo. Nå øker avgiften med over 80 prosent. Regjeringspartiene, KrF og Venstre finansierer mange av satsingene i statsbudsjettet for neste år med å øke avgiftene på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke.

I alt skuffes nærmere 2 milliarder kroner inn til statskassa gjennom dette grepet.

– Det betyr at prisene på godteri og brus i Norge vil øke. Det vil også ramme våre produkter. Vi mener at dette er en konkurransevridende avgift, som vil føre til mer grensehandel, sier Brynildsen.

 

– Kan sette arbeidsplasser i fare

Brynildsen peker også på at sukkeravgiften ikke rammer alt sukker i Norge. For eksempel vil ikke sukker i is og kjeks være avgiftsbelagt, mens selv sukkerfrie pastiller rammes av avgiften.

– Dent-pastillene våre er et godt eksempel på et produkt som er sukkerfritt, men likevel vil rammes av avgiften. Vår holdning har hele tiden vært at vi ikke er mot en avgift på sukker, men at det må være en avgift som treffer alt sukker, sier Brynildsen.

– Dette er ingen direkte krise for oss foreløpig. Våre produkter fra Den Lille Nøttefabrikken og NIVEA rammes ikke av avgiften, og vi har også tro på fortsatt vekst for godteriproduktene våre. Det er likevel en konkurranseulempe for oss som kan bety mindre salg og kan sette arbeidsplasser i fare, sier Anders Brynildsen.

Ingen grense

Jan Egil Pedersen i LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund er ikke i tvil om at tiltaket vil føre til økt grensehandel og færre arbeidsplasser i Norge.

– Jeg registrerer at regjeringen sier at budsjettet vil styrke norske arbeidsplasser, men dette vil jo ha motsatt effekt, sier han til NTB.

Forbundslederen er også sterkt kritisk til at KrF ikke fikk gjennomslag for å fjerne grensen for momsfri netthandel fra utlandet på 350 kroner, og tror det vil øke netthandelen.

Også arbeidsgiversiden reagerer på avgiftshoppet.

– Denne avgiften vil være en gavepakke til grensehandel og aktører som utnytter moms- og avgiftshullet for å selge billig godteri til nordmenn fra utlandet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Kjøper brus i Sverige

Størksen hevder høyere sukkerskatt paradoksalt nok vil gjøre det vanskeligere å nå målet om sunnere kosthold. 20 prosent av all brus som drikkes i Norge skal være kjøpt i Sverige.

– Nordmenn får ikke sunnere kosthold av at regjeringen velger å legge til rette for import av billige sukkervarer, fremfor å gi norsk handel stabile rammevilkår til å jobbe videre med reduksjon i sukkerforbruket, sier Størksen.

Kommentarer til denne saken