Frister med egen turguide til planteopplevelser i Østfold

Inviterer til blomstervandringer i Østfold: Fra venstre: Bjørn Petter Løfall, Svein Åstrøm, Jan Ingar Båtvik, Egil Michaelsen (hovedfotograf),  Hermod Karlsen (levert akvareller) og Lars Ole Klavestad (laget kart). (Foto: Øivind Lågbu)

Inviterer til blomstervandringer i Østfold: Fra venstre: Bjørn Petter Løfall, Svein Åstrøm, Jan Ingar Båtvik, Egil Michaelsen (hovedfotograf), Hermod Karlsen (levert akvareller) og Lars Ole Klavestad (laget kart). (Foto: Øivind Lågbu)

Artikkelen er over 2 år gammel

Østfold har en svært rik flora. Nå kan du få gode tips om blomstervandringer. Jan Ingar Båtvik, Bjørn Petter Løfall og Svein Åstrøm beskriver plantelivet på 67 turer, med detaljerte kart og illustrasjoner.

DEL

Det er ildsjeler i Østfold Botaniske Forening som står bak utgivelsen. De tre forfatterne har lagt vekt på å få frem mangfoldet i Østfold-naturen, fra svaberg til myrer og øde skogstrakter. Lars Ole Klavestad har tegnet kartene til rutene. Ti av dem ligger i Fredrikstad, åtte på Hvaler og tre i Råde. Illustratør Hermod Karlsen står for akvarellene i boken, mens Egil Michaelsen er hovedfotograf. Boken er utgitt på det lokale Gyldenstierne forlag.

Planter og miljøer er truet

– Alle de 18 kommunene i fylket er representert med minst to turer hver. En av utfordringene var å velge ut ruter blant mange gode kandidater. I tillegg til å gjenspeile floraen i ulike deler av fylket har vi lagt vekt på å få frem mangfoldet av naturtyper, sier botaniker Jan Ingar Båtvik til FB.

Hensikten er å vise frem hva fylket har å by på for å redde verdiene. Flere av naturområdene er truet, noen av hugst, andre av gjengroing i kulturlandskapet, og også klimaendringer kan gi store utslag. Det gjelder å bevare rike plantemiljøer og arter før det er for sent.

I boken får vi også vite mer om planter i medisinen, om variasjoner i navn, og om bruk av de ulike plantene i eldre tider.  

Vil få flere ut i naturen

Båtvik understreker at boken ikke bare retter seg til de genuint planteinteresserte. Kartene gir gode turforslag til alle som vil se mer av Østfold-naturen. De fleste av rutene er lette å gå og egner seg for barnefamilier.

– Plantene gir oss gleder, skjønnhet, rekreasjon og mosjon, det gjelder bare å få avsatt tid til å komme oss ut i vår travle hverdag. Jo mer vi kjenner til navn og livskrav til de enkelte plantene, desto mer spennende blir det å gå på tur, skriver forfatterne i forordet.

Artikkeltags