Statens strålevern om deponisaken i Borge: – Kommunen var i aller høyeste grad informert

Var informert: Fredrikstad kommune var i høyeste grad informert om at det ble søkt om å lagre alunskifer ved Borge pukkverk i 2014, forteller Statens strålevern.

Var informert: Fredrikstad kommune var i høyeste grad informert om at det ble søkt om å lagre alunskifer ved Borge pukkverk i 2014, forteller Statens strålevern. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredrikstad kommune var informert da pukkverket i Borge søkte om å ta imot tonnevis av alunskifer i 2014. Men saken kom aldri på politikernes bord.

DEL

Tirsdag gikk Anita Vik (Frp) ut og krevde svar på hvorfor saken om lagring av alunskifer i Borge aldri ble politisk behandlet.

– En så viktig sak burde vært behandlet politisk, men vi ante ingenting før det plutselig saken kom opp nå igjen, sier hun.

Kommunen var informert

Administrasjonen i kommunen var i aller høyeste grad informert om saken. Marte Holmstrand, rådgiver ved seksjon for miljø- og atomsikkerhet i Statens strålevern, sier til Fredriksstad Blad:

– Vi (Statens strålevern) sendte søknaden om å få lagre alunskifer på høring til Fredrikstad kommune i februar 2014. På samme tid kunngjorde vi høringen i Fredriksstad Blad, sier hun.

Ifølge Anita Vik har rådmann Ole Petter Finess sendt ut en melding om at gruppelederne vil få en redegjørelse om saken torsdag morgen.

– Jeg gleder meg til å få en redegjørelse. Jeg synes det er veldig spesielt at en så viktig sak ikke kom på politikernes bord, sier hun.

Stusser: Anita Vik (Frp) stusser over at saken ikke ble politisk behandlet i 2014.

Stusser: Anita Vik (Frp) stusser over at saken ikke ble politisk behandlet i 2014. Foto:

Rådmannen skriver i en tekstmelding til FB at han ønsker å informere gruppelederne torsdag før han uttaler seg til avisen om saken.

Alunskifer er en svartskifer som inneholder mye av grunnstoffet uran. Uran brytes ned til nye radioaktive stoffer, blant annet radium og radon. Det er en rekke utfordringer i forbindelse med alunskifer, blant annet reagerer den ved kontakt med luft.

Sendte høringssvar

I mars 2014 sendte kommunen høringssvar til Statens strålevern med noen merknader. Fredrikstad kommune hadde i sin høringsuttalelse påpekt at deponiet ikke hadde påslippsavtale med kommunen for å bli kvitt vannet, og at dette måtte på plass. Flere innsigelser kom ikke.

9. mai 2015 ga Statens strålevern tillatelse til alunskiferdeponi.

– Vi vil ikke legge oss opp i hvordan kommunen informerer sine folkevalgte, men det er ikke tvil om at kommunepolitikerne har hatt anledning til å uttale seg i denne saken. Samtidig må vi minne om at det er Statens strålevern, og ikke politikerne, som kan gi tillatelse i slik saker, sier Holmstrand.

Pressemelding

Det ble også sendt ut en pressemelding fra Statens strålevern da tillatelsen ble gitt i 2015.

– Vårt poeng er at vi klart og tydelig har informert kommunen, sier Holmstrand i Statens strålevern.

Hun understreker også at tillatelsen er gitt fordi Statens strålevern mener det er helt trygt.

– Hvis det ikke var trygt, ville vi ikke gitt tillatelse, sier Holmstrand.

I dag står imidlertid både befolkning og politikere nærmest i kø for å si nei til at deponiet skal få tillatelse til å lagre lavradioaktivt avfall fra Søve gruver, fordi de ikke ønsker å ta risikoen. Ap, Høyre MDG og Frp var tidlig ute med å si at de ikke ønsker slikt avfallet i deponiet, mens også SV og Venstre også har fattet vedtak om det samme.

Artikkeltags