Narkodømt Fredrikstad-mann vant frem i lagmannsretten

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredrikstad-mannen i slutten av 20-årene ble i tingretten dømt til ett år og seks måneders fengselsstraff for besittelse og salg av narkotika. I lagmannsretten ble straffen betydelig redusert.

DEL

– Dette er virkelig en seier, sier forsvarsadvokat Harald Otterstad etter at saken var oppe i Borgarting lagmannsrett nylig.

Mannen i slutten av 20-årene ble i Fredrikstad tingrett dømt til ett år og seks måneder i fengsel, hvorav seks måneder av straffen skulle gjøres betinget. Men mannen og advokat Harald Otterstad mente at straffen var for streng, og at samfunnsstraff ville være mer riktig. De anket derfor saken til lagmannsretten.

– Vi valgte å anke straffeutmålingen på bakgrunn av bevisene i saken. Selv om klienten min erkjente skyld på alle tiltalepunkter, så mener vi at bevisene for mengdene det er snakk om, ikke har vært gode nok. Samtidig mener vi at min klient har tatt seg sammen, og kommet seg ut av det miljøet han tidligere var en del av, sier Otterstad.

Tilsto umiddelbart

Mannen ble i tingretten dømt for kjøp og salg av 100 gram kokain og én kilo hasj, samt oppbevaring av 17 gram kokain og forsøk på kjøp av 1 gram ecstasy. Mannen tilsto forholdet i avhør.

Lagmannsrettens flertall var imidlertid uenig i straffen som tingretten konkluderte med. Flertallet, samtlige dommere med unntak av én, har kommet til at «NN» heller skal idømmes samfunnsstraff.

Flertallet legger betydelig vekt på at mannen har brutt med det harde narkotikamiljøet han tidligere var en del av. Han har ikke blitt pågrepet siden 9. februar i 2016, og flertallet i lagmannsretten fester derfor lit til at familien hans har hjulpet han å komme ut av miljøet. At han også har hatt to jobber den siste tiden, styrker troverdigheten hans.

At det har gått halvannet år fra det alvorligste forholdet ble begått til det ble tatt ut tiltale har også hatt betydning for lagmannsrettens vurdering.

360 timers samfunnsstraff

– Det gleder meg at flertallet klarer å se at dette er en gutt som har gjort alt han kan for å rette opp i tidligere feil. Samtidig er jeg litt oppgitt over mindretallet som mener at en person som ikke har gjort noe ulovlig på flere år, og som har jobbet hardt for å komme seg ut av et belastet miljø, har godt av å sitte i fengsel. Det gjør meg opprørt, sier han.

Men lagmannsrettens flertall kom altså frem til at straffen skulle endres til 360 timers samfunnsstraff med en gjennomføringstid på ett år.

Artikkeltags