Hett opprop mot bomringen

KLARTEKST: Ingen skulle være i tvil om hva Kirsti Nelvik (fra venstre), Jan Ove Sikveland og de andre demonstrantene hadde på hjertet da de gikk gjennom sentrum lørdag.

KLARTEKST: Ingen skulle være i tvil om hva Kirsti Nelvik (fra venstre), Jan Ove Sikveland og de andre demonstrantene hadde på hjertet da de gikk gjennom sentrum lørdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi er ikke imot prosjekter. Vi er imot den urettferdige måten å finansiere det på! Rogalands bomring-general Jan Ove Sikveland hadde ikke vanskelig for å hente forståelse blant meningsfeller i Fredrikstad lørdag.

DEL

Sikveland har gått i tog etter tog, men aldri i så fint vær som her, sa han. Spydspiss for bomring-motstanden i Fredrikstad, Kirsti Nelvik, virket svært godt fornøyd med å ha fått Sikveland med i demonstrasjonen som gikk fra plassen foran rådhuset gjennom gågata, nedom Storgata og tilbake.

Drøyt 50 demonstranter var med under parolene «Nok er nok» og «Bomring er usosialt» da toget startet. Da de nådde sofaen i Nygaardsgaten var det tid for ord i solsteken og varmen. Nærmere bestemt en appell fra Sikveland - godt støttet av  nettopp Kirsti Nelvik.

Et par titall mennesker til stanset opp for å høre hva demonstrantene hadde på hjertet. Først og fremst handler det om å stå opp for dem som rammes hardest av en bomring, ut fra budskapet til Sikveland.

– Virker ekskluderende

Han hadde reagert på avisinnlegg før han kom til Fredrikstad, hvor det ble tatt til orde for at bomringmotstanderne er imot veiprosjektene.

– Vi er ikke imot prosjekter. Vi er imot den urettferdige måten å finansiere det på! Har man ikke skjønt en dritt, spurte Sikveland til applaus fra tilhørerne.

– Det er ikke min jobb å finne en måte å finansiere det på, det er opp til andre med høy lønn, sa han.

Sikveland gjentok budskapet de mange samarbeidsgruppene har fremmet gang på gang: En bomring virker ekskluderende, satsen er den samme om man tjener en million eller ingenting.

– Jeg har fått høre at det er så få som rammes, men så mange flere som får det bedre. Hvor mange er dere villige til å ofre for at de som allerede har det godt, skal få det bedre? Det er dem som rammes vi står opp for i dag, ropte han inn i megafonen – ut over gågaten.

Reagerer på appell-nei

Sikveland sa også at årsaken til at appellen ble holdt ved sofaen, var at de ikke fikk lov til å holde den på rådhusplassen.

– Hvor hører det hjemme, spurte han og sa at slike markeringer holdes ved rådhuset overalt i landet.

Flere av demonstrantene etterlyste ordføreren da dette ble sagt.

Ordføreren var imidlertid et par hundre meter lenger bort – på Fisketorvet. Da demonstrasjonstoget rundet hjørnet ved Choco Loco og satte kursen mot Storgaten via Agentgaten, var det bare 50 meter bort til Jon-Ivar Nygård. Han sto nemlig med en rosebukett i hånda på valgkampstand for Arbeiderpartiet.

Til tross de høye lydene fra et politiband som spilte på en scene på Stortorvet, kunne han tydelig høre de taktfaste ropene fra toget da det passerte:

– Nei til bomring, nok er nok!

LUTTER ØRE: I overkant av 50 personer gikk i toget da de startet fra rådhuset. Ved appellen midt i gågata sluttet flere seg til gjengen for å høre hva de hadde å si.

LUTTER ØRE: I overkant av 50 personer gikk i toget da de startet fra rådhuset. Ved appellen midt i gågata sluttet flere seg til gjengen for å høre hva de hadde å si. Foto:

– Hvorfor får de ikke lov til å holde appellen på plassen ved rådhuset?

– Jeg vet ærlig talt ikke. Min personlige mening er at de bør få lov, sier Nygård til FB.

Han viser til at det holdes politiske markeringer utenfor Stortinget, og kan ikke se at det ikke bør skje ved rådhuset. Det har også vært andre markeringer som kan sies å ha politisk innhold, på stedet. Det gjelder for eksempel kvinners rettigheter, som absolutt er en politisk verdi, sier han.

Nygård legger til at han ønsker å ta en gjennomgang av reglene for å se på kriteriene. Han er opptatt av at regelverket må fungere så det fanger opp det det er ment, men ikke mer.

Artikkeltags