Da skiltet ble satt opp utenfor huset deres, fikk Live og Tom hakeslepp: – Det er helt uhørt

LIKER IKKE: Live Stensholt og Tom T. Græger mener kommunen driver med visuell forsøpling ved å sette opp fartsmålere i Ørsnesalleen.

LIKER IKKE: Live Stensholt og Tom T. Græger mener kommunen driver med visuell forsøpling ved å sette opp fartsmålere i Ørsnesalleen. Foto:

Ved påsketider flyttet Live Stensholt og Tom T. Græger inn i sveitservillaen fra 1910. Nå mener de kommunen driver visuell forsøpling like utenfor gjerdet av det verneverdige huset.

DEL

[Tønsbergs Blad] – Det er helt vanvittig. Her ser det ut som det mangler et tre i alleen og så har de satt opp en fartstavle isteden.

Live Stensholt (53) står i oppkjørselen foran sveitservillaen i Ørsnesalleen på Nøtterøy.

Måtte be folk slutte å snakke om skiltet

Hun og samboer Tom T. Græger (60) flyttet inn i det hvite huset med glassveranda i april.

Like før jul ble det et skilt, som viser bilistenes fart, montert like utenfor gjerdet. Det likte ekteparet dårlig og skrev en epost til Færder kommune der de ber om at skiltet flyttes.

– Vi kunne ønsket oss et tre, men fikk et skilt – det var litt av en julegave. Jeg blir pinlig berørt på vegne av kommunen, nå må jeg bare ha tillit til at de fjerner det igjen, sier Stensholt.

(saken fortsetter under bildet)

Live Stensholt og Tom T Græger mener kommunen driver med visuell forsøpling ved å sette opp fartsmålere i Ørsnesalleen.

Live Stensholt og Tom T Græger mener kommunen driver med visuell forsøpling ved å sette opp fartsmålere i Ørsnesalleen. Foto:

De sier de ikke er alene om å synes skiltet er stygt.

– Til og med de som kommer på besøk irriterer seg, sier Tom T. Græger.

Gjennom de originale rutene i glassverandaen, fra 1910, ser ekteparet rett ut på den blå fartsmåleren.

– I jula ble det så ille at jeg til slutt ba folk om å slutte å snakke om det. Jeg ville koble ut i ferien, sier Stensholt.

Tom Greger minner om at kommunen og fylkeskommunen bestilte og gjennomførte en

– Vi bor i et område som nettopp er analysert og oppført med stor verneverdi, likevel driver kommunen med visuell forsøpling her, sier Græger.

– Vi  mener det er helt uhørt å montere en slik monstertavle i en verneverdig alle med gamle villaer og rett utenfor en verneverdig bolig – uavhengig av om vi hadde eid den eller ikke, legger Stensholt til.

På nyåret ble skiltet koblet til strøm, slik at det henger en ledning fra skiltet langs tomta deres.

Tror ikke det har effekt på farten

De mener også det er lite råkjøring i alleen ettersom veien er smal slik at bilistene ofte må stoppe ved møtende trafikk.

Men fartsgrensen kunne gjerne vært satt ned, synes de.

– Fartsgrense på 40 kilometer i timen her, er for høyt.

Samboerparet tror heller ikke folk vil redusere farten selv om skiltet er satt opp.

– Alle vet jo hvor fort de kjører. Hvis kommunen ønsker å redusere farten, får de heller sette opp fartsdempere, sier Græger.

Skiltet skal stå permanent

Leder Bjørn Erikstad i utedriftseksjonen i Færder kommune opplyser at skiltet er satt opp på grunnlag av kommunens trafikksikkerhetsplan for 2018.

Det skal bli stående på permanent basis.

 – Kommunen har erfart at fartstavler er et effektivt virkemiddel for å oppnå redusert hastighet. Tiltaket anses for å ha betydning for trafikksikkerheten i området, sier Erikstad.

– Hvorfor ble denne plasseringen valgt?

– Tavlens plassering er valgt med hensyn til nødvendig krav om fri sikt og for å oppnå best funksjonalitet med tanke på fartsreduksjon. Plasseringen er faglig vurdert i forkant av oppsett. Andre plasseringsalternativer er også vurdert, sier Erikstad.

Live Stensholt er ikke imponert over svaret fra kommunen.

– Vi konstaterer at kommunen ikke forholder seg til visuell forsøpling i verneverdige områder. Alt kunne vært løst dersom denne monstertavlen hadde vært montert rett før selve alleen starter i nordenden. For øvrig er det praktisk talt ikke trafikk i alleen utenom rushtiden, og da er det umulig å kjøre fort på grunn av kø og smal vei, sier Stensholt.

Artikkeltags