Meglerne tror på et godt år i 2019: – Prisnivået i Fredrikstad er fortsatt for lavt

FB har snakket med noen av byens meglere for å høre hva de tenker om boligmarkedet i Fredrikstad i 2019. Store byggeprosjekter, prisstigning og tilflytting er noen stikkord de tror vil bli sentrale det kommende året.

FB har snakket med noen av byens meglere for å høre hva de tenker om boligmarkedet i Fredrikstad i 2019. Store byggeprosjekter, prisstigning og tilflytting er noen stikkord de tror vil bli sentrale det kommende året. Foto:

Vi har bedt noen av byens meglere se tilbake på boligmarkedet i Fredrikstad i 2018, og si noe om sine forventninger til markedet i 2019.

DEL

Boligmarkedet var hett i hele 2018, og i oktober hadde Fredrikstad hatt den største 12-måneders veksten i hele Norge med en oppgang på 4,8 prosent.

Prisstigningen i 2018 sett samlet landet på 3,6 prosent for vårt område, mot 2,8 på landsbasis og 6,3 prosent i Oslo.

FB kunne i begynnelsen av desember fortelle at Fredrikstad-folk og Sarpinger er de største optimistene i landet når det kommer til å selge bolig, og Fredrikstad og Sarpsborg hadde den raskeste omsetningstiden i november med 25 dager.

Geir Winther, eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1, mener det var et godt år for boligmarkedet i Fredrikstad i 2018. Han tror ikke det blir noe dårligere i 2019: – Jeg klarer ikke se noen mørke skyer.

Geir Winther, eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1, mener det var et godt år for boligmarkedet i Fredrikstad i 2018. Han tror ikke det blir noe dårligere i 2019: – Jeg klarer ikke se noen mørke skyer. Foto:

Solgt raskt

Geir Winther, eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1, trekker frem omsetningstiden som en av tingene som var spesielt for 2018.

– 2018 var et meget bra år i Fredrikstad – både for kjøpere og selgere. På bruktbolig var omsetningshastigheten lav. Det betyr dels at det er et bra marked i Fredrikstad, at meglerstanden i byen gjør en god jobb i samarbeid med selger, og at prissettingen på boligene er riktig, sier han.

– Det er et godt tegn i min verden, og vi kan ta det til oss som positiv selvkritikk, legger han til.

Flere av meglerne FB har snakket med sier at omsetningstiden var lav i 2018, og at det var brukte eneboliger som gikk raskest.

– Hovedinntrykket vårt er at det var et stødig og normalt år i markedet, sier eiendomsmegler Per Olav Borgås hos Privatmegleren.

– Ting ble solgt innen rimelig tid, og det meste gikk bra. Noe gikk litt tråkt, men sånn vil det alltid være. Nye leiligheter gikk bra, og det samme gjelder brukte eneboliger mellom 2,5 og fire millioner kroner. Det er det folk i Fredrikstad ønsker seg, og vi ser en jevn etterspørsel etter slike boliger, legger han til.

Godt marked for fritidsboliger

Privatmegleren selger også mye fritidsboliger, og Borgås forteller at hyttemarkedet i Fredrikstad var vel så bra som boligmarkedet i 2018.

– Det har vært et godt år for fritidsboliger i vårt området. Gode priser og bra etterspørsel. Jevnt over er vi fornøyd med året i fjor, sier han, og legger til:

– Måtte det bare vare.

Fortsatt attraktiv by

Fredrikstad har ikke sett de stor svingningene i prisene som for eksempel Oslo har hatt de siste fire-fem årene, og meglerne tror derfor prisnivået vil stabilisere seg med en liten økning i 2019.

– Det var en liten nedgang på slutten av året, og det vil nok jevne ut litt nå. Jeg tror ikke vi kommer til å se de store svingningene i 2019, sier Bjørnar Brynildsen hos Krogsveen Fredrikstad.

Geir Winther tror på sin side at byen vil seile videre på «Norges mest attraktive by»-bølgen noen år til.

– Verden har blitt sånn at populariteten til byen bidrar til et godt boligmarked. Flere vil få øynene opp for en av landets mest attraktive byer, og jeg mener at eneboligene i Fredrikstad har vært priset for lavt i flere år. Det er nok hovedårsaken til at det har økt, og jeg klarer ikke å se noen mørke skyer i nærmeste fremtid, sier han.

Frykter ikke renteøkning

Om det er noe som kan komme til å trekke markedet i motsatt retning i 2019 nevner Borgås den varslede renteøkningen, men hvor stor påvirkningen vil være vet han ikke.

– Jeg tror markedet i Fredrikstad tåler det, sier han.

Det tror også Banksjef i SpareBank 1 Østfold Akershus, Erik Pedersen. Han uttalte tidligere i år at han tror mange har forberedt seg på at renta vil øke.

– Renteøkningene som vil komme i år og de nærmeste årene er forventet og varslet slik at mange sikkert har gjort seg noen tanker og forberedt seg. Norsk økonomi går bra og arbeidsledigheten er lav. Det er all grunn til at tro at lønnsutviklingen vil være god og bidra til å dempe effekten av økte lånekostnader.

Han understreket også til at når de vurderer og innvilger boliglån blir det lagt til grunn at kunden skal kunne betjene en renteøkning på fem prosent, og at den totale gjelden ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt.

Utbygging preger bybildet

På spørsmål om det var noe som gjorde spesielt inntrykk på meglerne i 2018 trekker flere frem de nye, spennende boligprosjektene man kan begynne å se konturene av.

Jeg synes det var veldig spesielt å fremdriften i Sorgenfri-utbyggingen til Arca Nova. Der har det skjedd mye det siste året, og det preget bybildet veldig i 2018, sier Per Olav Borgås.

Arca Nova tar seg selv av salget av boligene i Verksbyen, men Privatmegleren har håndtert kontraktene mellom utbygger og kjøpere.

– Det skjer ting der i stor fart, og uteområdet kommer til å bli veldig synlig i løpet av våren. Det kommer til å bli kjempetøft, legger han til.

Blant meglerne er det bred enighet om at sentrumsnære områder vil fortsette å tiltrekke seg folk det kommende året, men flere understreker at utkantstrøkene også er populære.

– Er man en familie trenger man litt større plass. Da blir det for dyrt å betale over 70.000 kroner per kvadratmeter. Eneboligene i utkanten av byen er fremdeles populære, og jeg tror områder som Engelsviken, Hvaler-skjærgården og kystnære strøk vil få press på seg, avslutter han.

Artikkeltags