Gå til sidens hovedinnhold

Varebilen er hans hjem

Artikkelen er over 7 år gammel

Den finske arkitekten Jaakko Pennanen bor for tiden i et bevegelig hjem hvor nye sanseinntrykk kan synke inn hver dag.

[Lofot-Tidende]Nå er planen å bo i Lofoten på ubestemt tid.

– Å flytte hit har vært noe jeg har tenkt på lenge, forteller arkitekten Jaakko – som er fra Helsingfors og som kom til Lofoten for bare knapp tid siden.

– Dette er første gang at jeg er her, og jeg kom hit av flere grunner. Men én av hovedgrunnene er at jeg har flere finske venner som fortalte meg hvor fantastisk det var her. Spesielt hvis man liker å surfe, og det er en sport jeg utnytter til det fulle her, sier han og forteller til Lofot-Tidende at han allerede har kommet inn i varmen i surfemiljøet på Unstad.

– De er fantastiske folk og omgås. Og stranden der er perfekt for surfing.

Selv om Jaakko er uten hus, har han rigget seg komfortabelt til i en romslig Volkswagen Transporter varebil. Her har han alt han trenger og både en seng, hyller og skapplass tar opp rom. Det gjør også surfebrettet, klær, mat, kopper og kar blant andre personlige eiendeler. Selv om det simple livet i bilen er en midlertidig løsning, nytes det til det fulle.

– Det å sove i bilen sin er jo som om man skulle ha sovet i telt eller i en seilbåt. Det går helt fint, og selv om det er ganske kaldt på natten har jeg en god og varm sovepose å ligge i. I bilen min har jeg foreløpig alt jeg behøver, selv om jeg kanskje ikke har alt av det moderne som oppvaskmaskin og vaskemaskin. Men det har ikke vært noe problem for meg. Jeg føler at dette livet byr på mye frihet og det er noe som passer meg perfekt, sier Pennanen.

– En liten verden for seg selv

Fra reisen opp, uten å ha en spesiell plan, ligger framtidsutsiktene nå og hviler på et liv i Lofoten på ubestemt tid.

– Selv har jeg hørt at Lofoten er en liten verden for seg selv. Og siden jeg er glad i å surfe, visste jeg at jeg ville være her i over en lengre periode. Derfor var det naturlig å se på mulighetene for jobb her, og nå har jeg blitt tilbudt en jobb på Leknes. Jeg er veldig fornøyd med at jeg kan bli værende, sier han.

For han byr Lofoten på litt av hvert.

– Utenom surfing liker jeg å kjøre snowboard, fiske og klatre og det er perfekte omgivelser å gjøre det på her.

Nå har han nok av rom til å være impulsiv, noe han erkjenner at han er.

– Denne typen form for liv føles simpelt der man har alt man trenger rundt seg. Som igjen fører til at man kan ta mye ting på sparket. Her har man så mye nytt å oppdage rundt seg hele tiden. Finner jeg et bra sted å fiske, stopper jeg gjerne på stedet for natten og nyter utsikten på en og samme gang, forteller han.

Opplevelsesrikt

Jaakko har allerede vært i Lofoten i et par uker nå, og både overnattet ved et fjell nært Unstad og på en bukt nær Flakstad.

– Det å se Unstad-stranda ligge omringet av to fjell, og oppleve det ville havet fengsler meg.

Han forteller at det føles folksomt i Lofoten.

– Det er ikke tomt og øde her selv om det er små forhold for folk er flinke til å utnytte plassen.

Livet i bilen er ikke ukjent for Jaakko. Selv kan han fortelle at han han både reist på denne måten før da han blant annet besøkte Spania, Portugal og Frankrike.

– Jeg mins den gangen vi stoppet midt i sentrum i en av Paris sine travleste gater. Og om morgenen tuslet vi ut for å få oss frokost. Det var en veldig spesiell følelse å være midt i den travle folkemengden, forteller han. (ANB)

Les flere saker på Lofot Tidende!

Kommentarer til denne saken