Han var i går på Litteraturhuset i Fredrikstad for å orientere lokale næringslivsledere, finansfolk og eiendomsutviklere om trendene i norsk økonomi.

LES OGSÅ: Stigning i resten av fylket - flatt i Fredrikstad

– Vi forventer pluss to prosent på boligprisene i år, null i 2015, en prosent i 2016 og to prosent i 2017. Historisk er dette en veldig lav prisvekst, sier Dørum til FB. Han legger til at de siste 20 årene har gjennomsnittlig boligprisvekst ligget på ni-ti prosent.

Ikke størst utslag her

Han spår også litt mindre fart i oljerelatert virksomhet, noe som betyr at prisutviklingen på eiendom blir dårligere i de delene av landet hvor oljevirksomheten står sterkt, enn i Fredrikstad.

– Du spår også at boligbyggingen vil gå noe ned. Hva skjer i dette markedet?

– Mindre byggeaktivitet henger sammen med det svake prisbildet, eiendomsutviklerne velger å vente. Samtidig er det slik at bankene krever at halvparten av prosjektet skal være forhåndssolgt. Hvis prisene i bruktmarkedet holder seg lave, er brukt bolig et alternativ for mange. Mange som skal kjøpe leilighet har også en enebolig å selge. Hvis prisen er lav eller det er usikkert hva det er mulig å få for eneboligen, er det nok noen som velger å vente med leilighetskjøpet.

LES OGSÅ: Boligprisene flater ut

Han legger til: – Man kan lure på om det er den norske eller den polske snekkeren som mister jobben. Svaret er nok ikke helt opplagt.

Lettere med banklån

– Blir det lettere for unge boligkjøpere å få lån uten at mamma eller pappa må stille opp som kausjonister?

– Bankene har sluppet litt opp, det er lettere å få lån. Samtidig er det fortsatt lurt å ha litt egenkapital, og prisveksten spiller inn. Folk opplever det ikke lenger slik at de må forte seg å handle for å unngå at det skal bli for dyrt. Det er ikke usunt at det er blitt et mer dempet boligmarked.

Stabile priser i Sverige

– Det har skjedd litt med kursen i det siste. Tror du det blir billigere å reise over svenskegrensen for å handle igjen?

LES OGSÅ: Fredrikstads desidert billigste hytte

– Jeg tror kursen vil holde seg ganske stabil fremover. Men vi forventer en liten svekkelse av den norske kronen. Et annet element er at svenskene ikke har prisvekst, mens den norske prisveksten er på 2,5 prosent. Det blir ikke akkurat gunstigere for butikkene i Fredrikstad og Halden med disse anslagene, men jeg tror heller ikke det blir dramatisk verre, sier Dørum.