Gå til sidens hovedinnhold

Ny biografi: Kongen evakuert fra Bloksberg da det smalt 22. juli

Artikkelen er over 3 år gammel

Kongeparet var på besøk hos Märtha Louise, Ari Behn og barnebarna på Bloksberg i Hankøsundet da terroren rammet Norge. Det kommer frem i den nye utgaven av kongebiografien.

Det er VG refererer til flere kapitler i den nye utgaven av «Kongen. Harald V av Norge» som i dag gis ut av Cappelen Damm. Forfatter Per Egil Hegge har tatt for seg årene som har gått siden 2006, da den forrige utgaven kom.

I boka går det frem at Kong Harald og Dronning Sonja hadde feriert på sin hytte Mågerø ved Tjøme i flere uker, men at de 22. juli bestemte seg for å besøke barnebarna Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallula.

Det var i 2002 at Märtha Louise og mossingen Ari Behn overtok sommerparadiset på Hankø, som var mye brukt av Kong Olav.

Kongeparets feriested Mågerø ligger på en odde på Tjøme, og ble tatt i bruk av kongeparet sommeren 1993.

 

Skjerpet sikkerhet

Det har ifølge VG ikke vært kjent tidligere hvor kongen oppholdt seg da det smalt i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

– Jeg har det fra gode kilder. Fra folk som har forutsetning for å vite det, sier forfatter Per Egik Hegge til VG.

Da bomben gikk av 15.25 var usikkerheten stor; var dette et angrep mot hele statsapparatet, med kongen i spissen?

VG skriver at kongeparets sikkerhetsvakter, som var på Mågerø, raskt fikk beskjed om det som hadde skjedd, og det ble besluttet at kongeparet skulle evakueres dit.

På kongeparets eget feriested skal det nemlig være enklere å skjerpe sikkerhetstiltakene. Siden dette var midt i ferien var slottet nærmest ubemannet.

Holdt tale på Mågerø

Klokken gikk, og to timer etter bomben i Oslo kom meldingene om skyting på Utøya. Krisen hadde rammet, og etterhvert ble det behov for et budskal fra konge og regjering.

Rundt 22.30 holdt statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget en felles pressekonferanse. På samme tid var kongen nå kommet seg fra Bloksberg til Mågerø, og der var det satt opp utstyr for at kongen kunne holde en kort tale på radio og tv.

«I en slik grusom situasjon er det viktig å stå sammen og støtte hverandre slik at vi klarer å reise oss igjen.», var blant det kongen sa.

Kommentarer til denne saken